Zilliqa video interview: van proefschrift tot unieke crypto token

Wat begon als het proefschrift van Prateek Saxena aan de National University of Singapore (NUS), groeide in 2017 uit tot het project dat we nu kennen als Zilliqa.
Prateek Saxena, een assistent-professor bij NUS, beschreef samen met vijf andere academici in de paper hoe blockchains werden geplaagd door hun beperkte verwerkingssnelheid. Het Bitcoin netwerk kan bijvoorbeeld maar gemiddeld 7 transacties per seconde verwerken. Ze beschreven een principe dat ze ‘sharding’ noemden en dat uiteindelijk dit probleem zou oplossen.
Een Initial Coin Offering (ICO) werd gehouden tussen 27 december 2017 en 4 januari 2018. Het bracht $ 22 miljoen op, wat de eerste investering in het team en zijn raamwerk zou betekenen. Het team bestaat uit verschillende academici uit verschillende takken van informatica, beveiliging en cryptografie.
Wat is de use case van ZIL?
De belangrijkste use case van Zilliqa is de oplossing van het schaalbaarheidsprobleem. De sharding-techniek maakt een verdeling van nodes mogelijk zodra een bepaald aantal is bereikt. Elke 600 nodes wordt een nieuwe shard gevormd, die een soort blockchain vormt in de blockchain.
De transacties die in die shard plaatsvinden, hoeven ook alleen in die shard te worden geverifieerd. Dit zorgt voor een verdeling van de werklast en een veel hogere transactiesnelheid. Het zorgt er zelfs voor dat de transactiesnelheid toeneemt, naarmate er meer nodes en shards op de ZIL blockchain komen.
Zilliqa bereikt dit alles zonder concessies te doen op het gebied van veiligheid. Wat wel eens kan gebeuren bij andere projecten, die getracht hebben de schaalbaarheid te vergroten.
Het Zilliqa netwerk is voornamelijk smart contract georiënteerd. Dat maakt ze een directe concurrent van het grote Ethereum. Ethereum heeft sinds het begin een schaalbaarheidsprobleem gehad. Dit proberen ze nu stap voor stap aan te pakken. Ook hier is sharding een deel van de oplossing, die een verhoogde transactiesnelheid en een steeds groeiend volume moet garanderen. Zilliqa heeft dus een voorsprong op het gebied van schaalbaarheid.
Het Zilliqa team heeft een eigen taal ontwikkeld voor zijn smart contract. “Scilla” staat voor “Smart Contract Intermediate-Level Language”. Het heeft een sterke focus op beveiliging en identificeert automatisch beveiligingsproblemen. Dat is ook een antwoord op wat soms een probleem kan zijn met smart contracts van Ethereum.
Hoe zit het met tokenomics?
De ZIL munt heeft momenteel een harde limiet van 21 miljard munten. Er zal dus nooit meer dan dat bedrag in omloop zijn. Op dit moment zijn er iets meer dan 11 miljard munten in omloop en iets meer dan 3 miljard zijn in handen van onder meer het team of grote investeerders.
In de whitepaper van Ziliqa wordt beschreven hoe het de bedoeling is dat alle ZIL munten de eerste tien jaar in omloop worden gebracht. 80 procent gedurende de eerste vier jaar en de resterende 20% gedurende de volgende zes jaar, dankzij een steeds lagere blokbeloning.
Invezz had de gelegenheid om te spreken met een van Zilliqa’s meest prominente bestuursleden, Sandra Helou, Head of Metaverse & NFTs. Bekijk de onderstaande video om meer te weten te komen over de steeds evoluerende ruimte van Zilliqa en welke rol NFT’s en de Metaverse daarin spelen.
Het bericht Zilliqa video interview: van proefschrift tot unieke crypto token verscheen eerst op Invezz.