Crypto-Prijzen.nl

Web3 als oplossing voor eerlijke verkiezingen? Interview Vocdoni na samenwerking met Barcelona

Web3 als oplossing voor eerlijke verkiezingen? Interview Vocdoni na samenwerking met Barcelona

Ik weet dat het onderwerp vertrouwen en geloof in verkiezingen de afgelopen jaren veel is besproken. De hoorzittingen in de VS over de aanslagen in de hoofdstad hebben dit opnieuw in de schijnwerpers gezet, maar in ontwikkelingslanden vormt het onderwerp een bijna constante bedreiging voor de democratie in bepaalde regio’s.

Ik vind het interessant dat er sprake is van innovatie rondom de Web3- infrastructuur en verkiezingen. Vocdoni is zo’n project dat in deze ruimte actief is en gericht is op het bouwen van governance-oplossingen op basis van gedecentraliseerde technologie.

Vorige week kondigde het de succesvolle verkiezing van 30 vertegenwoordigers aan in het bestuursorgaan van FC Barcelona, de voetbalgigant. We zien hier een intrigerende mix van sport, stemmen en Web3. Kiezers brengen hun stem uit door gebruik te maken van ‘blinde handtekeningen‘, voordat ze een bewijs van stemcode ontvangen. Dit proces zorgt ervoor dat elke stem wordt geteld terwijl de anonimiteit van de kiezer behouden blijft.

Natuurlijk heeft Barcelona de afgelopen jaren voor controverse gezorgd, aangezien het vorige regime met verstikkende schulden zorgde voor een spiraal van financiële moeilijkheden. Dit leidde uiteindelijk tot het voorheen ondenkbare scenario waarin superster Lionel Messi werd ontslagen, om ruimte te maken binnen de loonsom, en een verbod op het aantrekken van nieuwe spelers (hoewel dat merkwaardig genoeg nu ten einde is gekomen).

Ik was dan ook erg benieuwd naar de vele aspecten van dit verhaal. Om wat antwoorden te krijgen, interviewde ik Ferran Reyes, mede-oprichter van Vocdoni.

Invezz (IZ): Kunt u voor de leken onder ons samenvatten wat Vocdoni precies is?

Ferran Reyes (FR): Vocdoni is een Web3-project met als missie het ontwikkelen van gedecentraliseerde bestuursoplossingen, met een primaire focus op het bouwen van anonieme, censuurbestendige en schaalbare digitale stemoplossingen.

De Vocdoni Open Voting Stack is flexibel en eenvoudig te integreren door derden, waardoor bijna elk type stem mogelijk is. Daarnaast biedt Vocdoni een Software-as-a-Service (SaaS) stemplatform waarmee nieuwe stemmodellen kunnen worden gemaakt, afgestemd op de specifieke behoeften van de betreffende organisatie met behulp van het protocol.

Vocdoni heeft voorzien in de bestuursbehoeften van zowel particuliere organisaties als openbare instellingen, door het stemmen voor honderdduizenden burgers mogelijk te maken via op tokens gebaseerde gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO), jaarlijkse algemene vergaderingen (AVA’s), bedrijfsverkiezingen en openbare referenda.

Momenteel is Vocdoni het meest geavanceerde digitale stemprotocol op basis van gedecentraliseerde technologieën en biedt het oplossingen tegen een fractie van de kosten in vergelijking met gecentraliseerde tegenhangers.

IZ: Barcelona heeft de afgelopen seizoenen ernstige problemen gehad met schulden en financieel beheer, waardoor ze uit de hogere regionen van de Europese elite zijn gevallen, hun loonsom hebben verlaagd en afscheid hebben genomen van de wereldwijde superster Lionel Messi. Was er sprake bezorgdheid dat dit incompetente financiële beheer dat ze hebben gevoerd, schadelijk zou kunnen zijn voor het merk van Vocdoni?

FR: Football Club Barcelona (FCB) is veel meer dan een club: het is een van de weinige clubs ter wereld die de vereniging van supporters toelaat om deel uit te maken van een wereldwijde gemeenschap. Democratische en zinvolle inclusie is van belang, en als een van de meest prominente instellingen van Catalonië dient de stap om gedecentraliseerde stemtechnologie te gebruiken als een krachtig voorbeeld voor de rest van de wereld.

Vocdoni’s geavanceerde democratische bestuursoplossingen stellen de club in staat om nauwer contact te maken met zijn meest waardevolle bezit: zijn wereldwijde gemeenschap. Hopelijk zal dat andere organisaties, publiek en privaat, aanmoedigen om dit voorbeeld te volgen.

IZ: Barcelona heeft de intentie uitgesproken om zijn eigen cryptocurrency te creëren. Denkt u dat dit haalbaar is, of is dit gewoon een marketingstunt?

FR: Veel prominente sportentiteiten experimenteren momenteel met blockchain-technologie. Ik geloof dat het normaal is om nieuwe technologieën uit te proberen en dat het onze aangeboren menselijke nieuwsgierigheid vertegenwoordigt. Met name gedecentraliseerde technologie kan veel processen stroomlijnen, zoals het faciliteren van betalingen, het genereren van incentives en financieringsinitiatieven.

Het nut van deze oplossingen gaat veel verder dan sport en kan worden toegepast op elke organisatie of initiatief met een micro-economie, zoals muziekfestivals of goede doelen. Bovenal kunnen gedecentraliseerde oplossingen helpen barrières weg te nemen en middelen te concentreren die anders zouden worden verdeeld.

IZ: Er is het afgelopen jaar veel gepraat over NFT’s en voetbalclubs, maar dit is de laatste tijd afgenomen toen de bearmarkt begon en de liquiditeit uit de markt werd gezogen. Denkt u dat het gesprek en de voorstellen voor NFT’s in het voetbal zullen terugkeren?

FR: Non-fungible tokens (NFT’s) hebben een intense speculatieve hausse ondergaan, maar nu is het tijd om hun nut centraal te stellen. Het toepassen van NFT’s op ticketing, fanloyaliteit of clublidmaatschap is het meest logisch voor het sportgebruik. Er zijn veel andere manieren waarop voetbalclubs en hun gemeenschappen hiervan kunnen profiteren, en door ze te combineren met gedecentraliseerde stemtechnologieën, kunnen fans van over de hele wereld lid worden van clubs die landsgrenzen overschrijden met behulp van Web3-technologie.

IZ: Denkt u dat digitaal stemmen kan helpen om een groot deel van de controverse rond de eerlijkheid van verkiezingen de kop in te drukken, een voorbeeld waarvan we zelfs de media in de VS hebben zien domineren? Zou de derde wereld over voldoende infrastructuur beschikken om dit goed uit te voeren?

FR: De Vocdoni Open Voting Stack kan ervoor zorgen dat een stemming eerlijk en zonder manipulatie is uitgevoerd. Veilig en betaalbaar digitaal stemmen maakt het voor burgers gemakkelijker om na de nationale verkiezingen deel te nemen aan het bestuur van bedrijven, gemeenten en regio’s. Als dit op grotere schaal zou worden geïmplementeerd, zou dit een positief effect hebben op de democratische kwaliteit van een land en mogelijk de apathie van kiezers verminderen.

Wat de technische aspecten betreft, is de code van Vocdoni open-source en vindt de hertelling van de stemmen plaats in een openbare stembus met behulp van gedecentraliseerde technologie, zodat elke persoon en organisatie wereldwijd de stem live kan controleren. Dit wordt binnen Vocdoni’s gelederen “universeel verifieerbaar” genoemd en vertegenwoordigt een paradigmaverschuiving in digitaal stemmen, dat traditioneel werd gedomineerd door gecentraliseerde protocollen die blind vertrouwen vereisen. Door gebruik te maken van cryptografische mechanismen zoals zkSnarks en blind-signatures, kan dit allemaal worden bereikt, terwijl tegelijkertijd de anonimiteit van de kiezer behouden blijft.

Daarnaast zijn er andere nuttige toepassingen in de politiek, zoals het verbeteren van de toegankelijkheid om participatie te stimuleren, het ontwikkelen van wereldwijde digitale identificatiemethoden en de mogelijkheid voor burgers om te controleren of de telling correct is. Deze use-cases zouden echter veel sociaal-politiek momentum vereisen. Wereldwijde wetgeving en beleid zouden zich moeten aanpassen aan een gedigitaliseerd en gedecentraliseerd stemparadigma met een wettelijk kader dat een veilig, gedistribueerd identiteitsauthenticatiesysteem zou kunnen vergemakkelijken. Dit zou zorgen voor onmiddellijke hertellingen van stembiljetten en voldoen aan wereldwijde identiteitsnormen.

IZ: Hoeveel moeilijker is het momenteel om samen te werken met organisaties dan vorig jaar rond deze tijd, toen de investeringen en de vraag in de ruimte op het hoogste niveau ooit waren?

FR: Of de markt bullish of bearish is, is niet relevant voor het decentraliseren van digitaal stemmen: de kracht ervan ligt in het nut ervan. Omdat blockchain door Vocdoni wordt gebruikt om de noodzakelijke kenmerken van beveiliging en traceerbaarheid in digitaal bestuur te bieden, is de Open Voting Stack niet onderhevig aan marktschommelingen.

De vraag naar de stemoplossingen van Vocdoni neemt toe als gevolg van verschillende factoren, waaronder de verbetering van het Vocdoni-stemprotocol, de behoefte aan governance in Web3, externe sociale veranderingen zoals de hyperdigitalisering van de samenleving en het toenemende remote-first-werk op een wereldwijde schaal.

Het bericht Web3 als oplossing voor eerlijke verkiezingen? Interview Vocdoni na samenwerking met Barcelona verscheen eerst op Invezz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*