Wat betekent de overname van Twitter door Elon Musk voor de crypto markt?

In een van de grootste tech-acquisities in de geschiedenis, kocht Elon Musk Twitter Inc. ( NYSE: TWTR ). Waardoor hij de controle kreeg over het sociale-medianetwerk, dat hij al in 2017 wil overnemen. Musk zal Twitter door deze deal “privé nemen”. Onder het bod van Musk krijgen aandeelhouders, waaronder The Vanguard Group, Morgan Stanley en BlackRock, $ 54,20 per aandeel.
Musk is een fervent Twitter gebruiker. Hij deelt onder meer memes, Tesla-nieuws en geestige opmerkingen over zijn dagelijks leven met zijn 85 miljoen volgers.
Musk is er nooit voor teruggedeinsd om het social media platform te gebruiken. Evenals het delen van zijn liefde voor digitale activa. “De echte strijd gaat tussen fiat en crypto. En ik steun de laatste,” zei hij in reactie. Als een reactie op een vraag die hem werd gesteld, waarom mensen boos op hem zijn voor het beïnvloeden van cryptomarkten.
Zal de cryptomarkt worden beïnvloed door een cryptocentrische miljardair aan het roer van ’s werelds populairste sociale netwerk? Op het eerste gezicht lijkt het antwoord “ja”. Laten we toch iets dieper graven.
Het ‘Musk effect’
Elon Musk veranderde onverwachts de bio van zijn Twitter account in: #bitcoin in januari 2021. In slechts een paar uur tijd steeg de prijs van Bitcoin van ongeveer $ 32.000 naar meer dan $ 38.000. Waardoor de marktkapitalisatie met $ 111 miljard steeg.
Musks zijn volgende belangrijkste cryptotweets waren in februari 2021. Toen hij zijn liefde voor DOGE liet zien. Wat de prijs met 50% deed stijgen op dezelfde dag.
In maart 2021 tweette Musk dat Bitcoin gebruikt kon worden om Tesla’s te kopen. Bitcoin steeg in waarde en bereikte binnen een maand bijna $ 65.000.
Tesla onthulde zijn aankoop van Bitcoin, accepteerde de crypto als betaling en liquideerde uiteindelijk een deel van zijn BTC bezit. Inmiddels accepteert het BTC niet langer als betaling, maar al deze acties hebben een aanzienlijke impact gehad op de markt. Waardoor nog meer volatiliteit is ontstaan.
Een recente studie van Blockchain Research Lab, een onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeksorganisatie gespecialiseerd in blockchain technologie, bewees het bestaan van het Musk effect in de crypto markt.
Deze studie analyseerde de impact op de korte termijn van Musk zijn Twitter activiteit op het rendement en de volumes van cryptocurrency. Dit deed het bedrijf met behulp van een event-study-methode.
De onderstaande grafiek toont cumulatieve logresultaten voor cryptocurrencies rond een aantal geselecteerde tweets van Musk
Onderzoeksresultaten geven aan dat de prijzen van Bitcoin en Dogecoin positief reageren op de gebeurtenissen, maar de reacties verschillen aanzienlijk. Telkens wanneer Dogecoin wordt genoemd in de tweets van Musk, ervaart de cryptomunt sterke rendementen en stijgen de handelsvolumes. Terwijl Bitcoin-gerelateerde tweets alleen worden geassocieerd met een toename van het handelsvolume.
De auteurs leggen uit dat dit komt omdat Musk zijn tweets over Dogecoin overwegend positief zijn, terwijl zijn tweets over Bitcoin verschillende tonen hebben. Wat zowel positieve als de negatieve effecten teniet kan doen.
De prijs van Bitcoin veranderde voor een korte periode, gevolgd door geleidelijke winsten gedurende ongeveer 45 minuten. De winsten vlakken vervolgens af. De prijs van Dogecoin vertoont een snelle en zeer grote piek, gevolgd door nog eens 45 minuten van stijgende prijzen. Daarna keren de prijsrendementen terug naar hun oorspronkelijke niveaus. De gebeurtenissen hebben over het algemeen een positief effect op de prijzen die minimaal twee uur duren. De studie concludeert:
Musk zijn tweets over cryptocurrency stellen ons in staat om de marktefficiëntie in zwakke vorm te testen met behulp van event study methodologie. De resultaten laten duidelijk zien dat de tweets van Musk een aanzienlijke impact hebben op de cryptocurrency markten, in termen van prijsstelling en handelsvolume. Dit bevestigt onze eerste onderzoeksvraag.
Musk zijn aankondiging van de overname van Twitter, veroorzaakte een stijging van 30% in de prijs van Dogecoin, die ook zorgde voor prijsstijgingen van andere meme-munten. De prijs keerde toen echter om, wat aantoont dat het Musk-effect op het rendement van tijdelijke aard is.
Gedecentraliseerde toekomst van Twitter
Een van de eerste beloften van Musk voor Twitter is het aanpakken van censuur. Naast nieuwe functies belooft hij het standpunt van Twitter over content moderatie te verzachten.
“Vrije meningsuiting is het fundament van een goed functionerende democratie, en Twitter is het digitale platform waar het van vitaal belang is dat zaken die te maken hebben met de toekomst van de mensheid worden besproken” twitterde Musk.
Vrijheid van meningsuiting is niet van toepassing op scam bots of spammers. Musk is vastbesloten om deze uit te roeien. Twitter wordt overspoeld met crypto-zwendel en spam, wat een barrière vormt voor de adoptie van crypto, omdat mensen voortdurend slechte factoren tegenkomen en daarom geen vertrouwen meer hebben in de digitale activa.
Dit probleem is nog niet eerder serieus aangepakt, dus als Musk het aanpakt, zal de hele industrie er baat bij hebben.
Een andere belofte die Musk deed voor Twitter was om het open source te maken, oftewel beschikbaar voor het publiek om te bekijken en te verbeteren. In een poll vroeg Musk zijn volgers of ze een open-source algoritme zouden steunen. Meer dan 1,1 miljoen respondenten zeiden ja.
Waar het op neerkomt:
Op het eerste gezicht lijkt de eigendomsoverdracht van Twitter van aandeelhouders naar een enkele miljardair, de centralisatie van het bedrijf te vergroten. Als je echter kijkt naar wie deze aandeelhouders zijn – zoals The Vanguard Group die eigenaar is van Bank of America, JP Morgan, en techreuzen als Apple, Microsoft en Alphabet – kun je zien dat ze een veel meer gecentraliseerde macht vertegenwoordigen dan Musk. Je kunt hieruit ook halen, dat ze berucht zijn omdat ze zich verzetten tegen elke gedecentraliseerde inspanning.
Musk zijn toewijding om van Twitter een meer gemeenschapsgericht platform te maken, samen met zijn visie om de wereld een betere plek te maken, maken de overname van Musk juist meer gedecentraliseerd. Hoewel zijn cryptocurrency gerelateerde tweets een kortetermijneffect hebben op het gedrag van beleggers in cryptocurrency markten, is de kans groter dat hij op de lange termijn een positieve impact heeft op de cryptocurrency markt als eigenaar van Twitter.
Het bericht Wat betekent de overname van Twitter door Elon Musk voor de crypto markt? verscheen eerst op Invezz.