Crypto-Prijzen.nl

Waarom stijgen de cryptomarkten? Markt verwacht zeer belangrijke week

Waarom stijgen de cryptomarkten? Markt verwacht zeer belangrijke week

De cryptocurrency-markt is dit jaar goed van start gegaan, met munten over de hele linie die het teruggooien naar 2020 door scherp te stijgen.

De bewegingen zijn voortgekomen uit het optimisme dat de inflatie aan het afkoelen is. We zagen vorige week dat de Europese inflatie beneden de verwachtingen kwam en uitkwam op 9,2% tegen de verwachting van 9,5%, en daalde van 10,1% de voorgaande maand.

De hernieuwde hoop komt voort uit een renteverhoging van 50 basispunten vorige maand in het VK, Europa en de VS, na eerdere renteverhogingen van 75 basispunten. De langzamere stijging weerspiegelt dat hoewel de inflatie hoog blijft, de cijfers suggereren dat de inflatie misschien wel over haar hoogtepunt heen is – en met twee maanden van positieve cijfers ziet het er in ieder geval rooskleuriger uit dan vorig jaar.

Dat was alles wat crypto nodig had, aangezien de prijzen zijn gestegen. Terwijl het nieuwe jaar nog maar negen dagen geleden is, koesteren crypto-investeerders een klein beetje rust na de Armageddon van het jaar 2022.

Wat gebeurt er deze week met crypto?

Maar de grote is donderdag, met de Amerikaanse CPI-gegevens die worden aangekondigd. Zoals het afgelopen jaar het maandelijkse ritueel is geworden, zullen de ogen op schermen worden geplakt om dat allerbelangrijkste aantal te krijgen. Een lezing die zachter is dan verwacht, zou de markt waarschijnlijk opnieuw doen springen.

Aan de andere kant zou een tegenvallende lezing een nog ergere prijsactie kunnen betekenen dan normaal het geval is, zo groot is het momentum na twee opeenvolgende maanden van rustige inflatiecijfers. De markten stegen vorige week ook dankzij het non-farm payrolls-rapport, waarbij investeerders de gegevens lazen als potentieel leidend tot een Fed-spil eerder dan verwacht.

Desalniettemin blijft de inflatie zeer hoog en toont de arbeidsmarkt nog steeds veerkracht. We moeten waarschijnlijk wat meer zwakte zien in de laatste en een tastbare daling van de vraag voordat de Fed haar belofte zal versoepelen dat ze er alles aan zal doen om in de vergetelheid te raken en inflatie te vernietigen.

Verwacht volatiliteit in de komende week

Hoe dan ook, de komende week kan er volatiliteit op de markt zijn. Sinds de ineenstorting van FTX begin november zijn de cryptomarkten eigenlijk relatief rustig geweest. Ik heb de volatiliteit in kaart gebracht die teruggaat tot voordat Bankman-Fried zijn ware aard aan de wereld onthulde, en het laat duidelijk de stijging van de volatiliteit en de daaropvolgende daling half december zien.

Crypto is daarom teruggekeerd naar wat het het grootste deel van het afgelopen jaar heeft gedaan, afgezien van een paar geïsoleerde afleveringen – en dat is het volgen van de aandelenmarkt.

Na de CPI-lezing van donderdag is de volgende belangrijke datum dan 1 februari. Dit is het moment waarop de volgende FOMC-bijeenkomst plaatsvindt, of met andere woorden, wanneer de Fed haar laatste plannen met betrekking tot renteverhogingen bekendmaakt.

De belangrijkste persoon op de markten van dit moment, de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zal zijn oren aan elk woord hangen terwijl hij zijn gedachten en advies geeft over wat er gaat gebeuren.

Vorig jaar verhoogde de Fed zeven keer, toen het overduidelijk werd dat inflatie een probleem was dat niet langer genegeerd kon worden.

Laatste gedachten

Ter afronding is het duidelijk dat dit een belangrijke week is, waarin de economie op een keerpunt staat. Kan het optimisme blijven overheersen dat de inflatie haar hoogtepunt heeft bereikt? Of zal de markt worden teruggetrokken met een onderbuik van hoger dan verwachte cijfers?

Het kerninflatienummer zou aantoonbaar zelfs belangrijker kunnen zijn dan het hoofdnummer. De kerninflatie haalt de volatielere voedsel- en energieprijzen weg, met de gedachte dat deze minder worden beïnvloed door het monetaire beleid. Het is typisch het cijfer waar beleidsmakers zich vaak op richten.

Nu de gasprijzen sinds vorig jaar flink zijn gedaald, zal het CPI-cijfer worden gestimuleerd door het feit dat deze hogere cijfers met een extra maand uit de index zullen vallen. De kernfiguur zou dus nog belangrijker kunnen worden.

Wat het aantal ook is, cryptomarkten zullen er recht naar staren om te beslissen of ze deze rally van 2023 willen voortzetten of niet.

Het bericht Waarom stijgen de cryptomarkten? Markt verwacht zeer belangrijke week verscheen eerst op Invezz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*