Crypto-Prijzen.nl

Waarom de Fed zich zorgen maakt over Tether

Waarom de Fed zich zorgen maakt over Tether

In plaats van traditionele cryptocurrencies aan te vallen vanwege hun volatiliteit, zoals de overgrote meerderheid van cryptocritici, richt de Federal Reserve zich op hun schijnbaar saaie en veilige tegenhangers: stablecoins. Zack Guzman van Yahoo Finance schrijft.

Tether, de koning van stablecoins, heeft slechts 5% van het onderpand in contanten

Tether (USDT/USD), waarvan de marktkapitalisatie meer dan $60 miljard bedraagt, bleek slechts 5% van zijn onderpand in contanten aan te houden na een schikking met het kantoor van de procureur-generaal van New York. Het grootste deel van zijn portfolio bestaat uit kortlopende bedrijfsschulden en handelspapier, waardoor het vergelijkbaar is met een risicovol geldmarktfonds.

Volgens de voorzitter van de Fed van Boston, Eric Rosengren, vertelde Yahoo Finance dat deze fondsen tijdens historische recessies grote problemen hebben veroorzaakt.

“Ik maak me zorgen over de stablecoin markt, die momenteel vrijwel ongereguleerd is, omdat deze groeit en een belangrijkere sector van onze economie wordt. We moeten serieus nemen wat er gebeurt als mensen heel snel weglopen van dit soort instrumenten. Net als de geldmarktfondsen een ernstige verstoring van de kredietmarkten veroorzaakten, denk ik dat er in de toekomst een probleem met de financiële stabiliteit kan ontstaan als we niet goed nadenken over wat er gebeurt met zaken als stablecoins de volgende keer dat we een marktprobleem hebben.”

De geschiedenis herhaalt zich?

Beleggers raakten in 2008 snel in paniek en haalden maniakaal hun geld op bij een van de grootste geldmarktfondsen. Klanten trokken bijna 70% van het Lehman fonds terug uit angst dat het binnen 24 uur failliet zou gaan.

Volgens Rosengren is Tether zelfs riskanter dan een gemiddeld geldmarktfonds. Gereguleerde fondsen zouden geen activa aanhouden zoals edele metalen en bedrijfsschulden op langere termijn. Door de snelle groei van Tether is het een van de grootste houders van afzonderlijke handelspapieren geworden en vormt het een nooit eerder gezien risico voor het financiële systeem.

Crypto expert Caitlin Long, die na meer dan twee decennia op Wall Street de wereld van digitale munten betrad, is van mening dat er meer inspanningen moeten worden geleverd om Tether en andere stablecoins te reguleren. Ze vertelde Yahoo Finance:

“Ik kan geen ander voorbeeld bedenken waarin de Federal Reserve een bedrijf als een potentieel systeemrisico noemde voordat er daadwerkelijk enig risico was”, zei hij.

Aan de kant van Tether is er zekerheid van portfolio diversificatie. De geïnterviewde experts zijn echter van mening dat de alomtegenwoordige marktonzekerheid en de onduidelijke rol van niet-gereguleerde crypto leenplatforms, die de markt sterk beïnvloeden, risico’s opleveren die doen denken aan de neergang van 2008.

The post Waarom de Fed zich zorgen maakt over Tether appeared first on Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*