Crypto-Prijzen.nl

Voyager verwerpt Bankman-Fried’s “low-ball bod” voor toegang tot fondsen

Voyager verwerpt Bankman-Fried’s “low-ball bod” voor toegang tot fondsen

Chapter 11 is een zin die dit jaar veel te horen is bij de meeste investeerders in cryptocurrency. Het betreft de juridische faillissementsaanvraag die dit jaar een hele reeks crypto-gerelateerde fondsen en platforms is overkomen.

Three Arrows Capital

Een dergelijk platform is (was?) Three Arrows Capital (3AC), een crypto-hedgefonds opgericht door Kyle Davies en Su Zhu. Na een handelsstrategie die schijnbaar gericht was op zo veel mogelijk leverage en risico, werd 3AC gedwongen de rekening te betalen toen de markten er negatief uit begonnen te zien.

De val van Terra in mei was de aftrap. Een enorme blootstelling betekende dat het schrift aan de muur was voor Zhu en de rest, al was het maar dat hij het op dat moment nog steeds weigerde.

Onnodig te zeggen dat 3AC niet meer bestaat. De dominostenen gingen echter verder en brachten ons naar de hoofdpersoon van dit verhaal, Voyager Digital. Vorige maand kondigde Voyager aan dat 3AC een lening van $670 miljoen niet had terugbetaald, een enorm bedrag vergeleken met de $137 miljoen aan Amerikaanse dollars en crypto-activa die het bedrijf bezat.

3AC terugvinden

Zhu en Davies kwamen weer boven water na een maand ondergedoken te zijn, volgens een rapport met Bloomberg. Hoewel ik gedeeltelijk sympathie heb voor een handelsstrategie die vreselijk mis is gegaan, is de manier waarop ze hiermee zijn omgegaan ronduit betreurenswaardig. Helaas is het altijd de particuliere klant die het meest lijdt, met in gebreke blijvende leningen en acties die een vreselijke, nietsontziende golf van besmetting veroorzaken.

“Het is geen verrassing dat Celsius, wijzelf, dit soort bedrijven, allemaal tegelijkertijd problemen hebben,” zeiden de oprichters tegen Bloomberg, toen het al te laat was. “We hebben ons eigen kapitaal, we hebben onze eigen balans, maar dan nemen we ook deposito’s van deze kredietverstrekkers aan en dan genereren we rendement op hen. Dus als we deposito’s aantrekken en vervolgens rendement genereren, dan betekent dit dat we uiteindelijk vergelijkbare transacties doen.’

“Wat we ons niet realiseerden, was dat LUNA in staat was om binnen enkele dagen tot nul te dalen en dat dit een kredietcrisis in de sector zou veroorzaken die aanzienlijke druk zou uitoefenen op al onze illiquide posities.”

Three Arrows Capital mede-oprichter Zhu Su

Met Voyager, een van deze schuldeisers, staren investeerders nu naar een verlies van 99% in aandelenkoers en een eigen Chapter 11-aanvraag. Deze week kwam Sam Bankman-Fried, die de rol van geldschieter van laatste redmiddel op de cryptomarkten heeft aangenomen, binnen met een aanbod om het omstreden bedrijf tegen “eerlijke marktwaarde” te kopen.

Zijn voorstel zou klanten de mogelijkheid bieden om ten minste een deel van hun geblokkeerde geld bij Voyager terug te krijgen, in plaats van te wachten op het lange (waarschijnlijk jaren durende) proces van Voyagers eigen Chapter 11-procedure.

“Klanten van Voyager kozen er niet voor faillissementsinvesteerders te zijn met ongedekte vorderingen,” zei Bankman-Fried in een verklaring. “Het doel van ons gezamenlijke voorstel (waarbij drie van zijn bedrijven betrokken zijn) is om een betere manier te vinden om een insolvente crypto-onderneming op te lossen – een manier die klanten in staat stelt vroegtijdige liquiditeit te verkrijgen en een deel van hun activa terug te vorderen zonder hen te dwingen te speculeren over faillissementsuitkomsten en eenzijdige risico’s nemen.”

Voyager sloeg het aanbod echter af voordat hij het bestempelde als “een slecht bod dat pretendeert een goede oplossing te zijn.”

Bankman-Fried voerde aan dat, door klanten een route aan te bieden om FTX te gebruiken om een deel van hun tegoeden in te wisselen, ze de nachtmerrie van een Chapter 11-proces konden vermijden. Een snelle blik op de tijd die de Mt GOX-exchange nodig had om die juridische problemen op te lossen, laat zien dat hij een punt heeft. Er bestaat immers zoiets als de tijdswaarde van geld.

Het standpunt van Voyager is echter dat het een vervelende publiciteitsstunt is in de hoop FTX te presenteren als een altruïstische entiteit, terwijl het voorstel in werkelijkheid klanten minder geld zou bieden dan ze anders zouden krijgen via een faillissementsprocedure.

Het voortdurende streven naar 3AC werd door Voyager als een grote factor benadrukt, die onvermurwbaar blijft dat klanten een kans hebben om wat geld op te halen – iets waar het accepteren van het Bankman-Fried-aanbod een einde aan zou maken. Maar Bankman-Fried bevestigde via FTX dat klanten “Three Arrows Capital kunnen blijven nastreven voor aanvullende terugvorderingen.”

Ik denk persoonlijk dat alle vertrouwen in bedrijven als 3AC, Voyager, Celsius en dergelijke al lang verdwenen is. Ik ben geneigd te denken dat Sam Bankman-Fried en FTX hier te goeder trouw handelen. Natuurlijk hebben ze ook een rol in het spel met betrekking tot de potentiële marketingpush en reputatiewinst, maar als het klanten helpt, wat maakt het dan uit?

Door deze deal af te wijzen, kan Voyager die belofte beter waarmaken om klanten meer van hun geld terug te krijgen. Als ze dat niet doen, hebben ze weer een fout gemaakt in wat een schrikbarend lange lijst wordt.

Het bericht Voyager verwerpt Bankman-Fried’s “low-ball bod” voor toegang tot fondsen verscheen eerst op Invezz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*