UniLayer CEO: waarom alle blockchains nu een echte interoperabiliteitsoplossing nodig hebben

Blockchain technologie staat nog in de kinderschoenen, dus het is niet meer dan normaal dat dit aankomende jaren en decennia zal blijven evolueren, innoveren en verbeteren. Een gebied dat echter dringend aan innovatie toe is, is interoperabiliteit. Het onvermogen van gebruikers om gegevens en activa efficiënt over te dragen over netwerken, is “de kern van beveiligingsproblemen” die de industrie teistert volgens Alex Belets, de CEO van het interoperabiliteits crosschain protocol, Unilayer.
Invezz ging onlangs met Alex om de tafel zitten, om beter te begrijpen waarom blockchains interoperabel moeten zijn om te kunnen evolueren. UniLayer is een layer 1, blockchain interoperabiliteitsproject dat veilige, cross-chain transacties en jdata transfer mogelijk maakt.
Alex heeft meer dan 10 jaar ervaring in de front- en back-end development, en cybersecurity. We zijn dankbaar dat hij heeft besloten om wat van zijn tijd met ons te delen.
‘Ontwikkeling belemmeren’
Alex vertelde aan Invezz dat een gebrek aan netwerkinteroperabiliteit “de ontwikkeling belemmert”, die van vitaal belang is voor de evolutie van het World Wide Web. Hoewel het moeilijk te kwantificeren is, leidt fragmentatie over gedecentraliseerde netwerken ertoe dat duizenden gebruikers jaarlijks miljoenen dollars aan activa verliezen.
Om een klein voorbeeld te geven, OKX heeft aangegeven dat ze $ 400 miljoen hebben teruggekregen, vanwege bijna 4.000 gebruikers die crypto zijn verloren omdat ze hun activa van of naar de verkeerde chain hadden overgedragen. Dit is slechts een “kleine momentopname” van het soort verliezen dat optreedt op deze markt van $ 1,3 biljoen.
Maar, hoe zit het met niet-financiële data overdrachten? Blockchaintechnologie kan immers een rol spelen bij het verbeteren van bijna elk aspect van ons leven, van landbouw tot veiligheid. De CEO zei:
Veel organisaties aarzelen over de waarde ervan voor hun activiteiten en bedrijven vanwege een gebrek aan interoperabiliteit. Voor velen maakt het onvermogen om data over verschillende netwerken over te dragen en te bekijken, blockchain eenvoudigweg niet levensvatbaar.
Daarbij komt ook kijken dat blockchain-interoperabiliteit “fundamenteel” is voor de realisatie van Web3’s visie, om een nieuw gedecentraliseerd wereldwijd internet te creëren dat “niet wordt gehinderd door de gecentraliseerde blockers” die het huidige Web2 teisteren. Hij voegde hieraan toe:
“In Web3 kunnen mensen en organisaties van alle soorten vrij en veilig communiceren en informatie delen, zonder bang te zijn voor verlies en misbruik van hun gegevens en activa. Blockchain moet en zal deze revolutie leiden.”
Interoperabiliteit moet de complexiteit binnen het crypto ecosysteem verminderen
Volgens Alex is er veel werk verzet om het probleem van interoperabiliteit binnen de crypto industrie op te lossen. De meeste van de huidige oplossingen zijn echter niet goed genoeg en maken de zaken nog ingewikkelder.
Oracles, protocollen zoals Polkadot en Cosmos, en bridges zijn allemaal ontworpen om het probleem van interoperabiliteit op te lossen. Elk van hen vereist echter het gebruik en de integratie van steeds meer platforms en protocollen in een toch al complex web van netwerken. Kortom, ze stellen nog meer protocollen, interfaces en chains voor om het probleem van interoperabiliteit op te lossen.
De directeur wees erop dat de methoden die door deze interoperabiliteitsoplossingen worden ingezet, ook meer veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo maakten hackers afgelopen februari gebruik van Wormhole, een populaire Ethereum-Solana bridge, voor hacken van een verbazingwekkende $ 320 miljoen – een van de grootste exploits in de korte geschiedenis van DeFi.
Om de complexiteit op te lossen die mazen in de beveiliging veroorzaakt, zei Alex;
“Om veilige, naadloze interacties over alle blockchains te realiseren, moet een echte interoperabiliteitsoplossing native zijn. In plaats van chains te ‘verbinden’, moeten we interoperabiliteit zien als het toestaan van onafhankelijke blockchains om met elkaar te communiceren. Mensen hebben de verbindingsmiddelen ingebouwd en blockchains moeten dezelfde mogelijkheden hebben, als we willen dat de ruimte zich ontwikkelt.”
Alex zei dat UniLayer begrijpt dat interoperabiliteit native moet zijn en dat dit het leidende principe achter hun oplossing is. UniLayer’s Cross Chain Transport Control Protocol (CTCP) stelt de blockchain in staat om zijn nodes native in te bedden in andere chains, wat een eenvoudige en veilige cross-chain communicatie mogelijk maakt. Hij voegde hieraan toe;
“Via het Cross Chain Transport Control Protocol (CTCP) van de blockchain ontvangen, verifiëren en slaan deze nodes data van verbonden chains op, waardoor een volledig toegankelijke hoofddatabase van cross-chain transacties ontstaat. Ondertussen maken de smart contracts van UniLayer grenzeloze transacties mogelijk, door rechtstreeks te communiceren met smart contracts en wallets op verbonden blockchains.”
Echte interoperabiliteit kan leiden tot een naadloze, veilige blockchain-toekomst
Blockchain is geaccepteerd in verschillende sectoren van de wereldeconomie, buiten de crypto- en financiële ruimte. De expert is van mening dat blockchain technologie nog veel te bieden heeft omdat het een relatief nieuwe technologie is. Hij zei;
De toekomst van blockchain ziet er rooskleurig uit. Het potentieel om verbinding te maken gaat veel verder dan cryptocurrency. Stel je eens een wereld voor waarin jouw belangrijkste informatie kan worden opgeslagen via een onveranderlijk on-chain paspoort. In tegenstelling tot ons huidige archaïsche, op papier gebaseerde systeem, zou een op blockchain gebaseerde ID je in staat stellen om je identiteit in een oogwenk te verifiëren, waardoor je geen eindeloze achtergrondcontroles en formulieren meer nodig hebt wanneer je wilt reizen, medische zorg nodig hebt of toegang wil krijgen tot elementaire overheidsdiensten.
Maar om blockchain zijn volledige potentieel te laten realiseren, zei Alex dat echte interoperabiliteit tussen elke blockchain moet worden bereikt. Hij voegde eraan toe dat de overdracht van data en activa over blockchains snel, eenvoudig en veilig moet zijn
Alex wees erop dat een oplossing die native is ingebed in alle chains dit zou kunnen bereiken. Het zou de deur kunnen openen voor onmiddellijke liquiditeitsoverdracht over blockchains, inclusief de overdracht van digitale eigendomsobjecten via NFT’s, wat nu nog niet mogelijk is.
De CEO van UniLayer pleit voor de eenwording van blockchains binnen de cryptocurrency ruimte. Hij zei:
Het verenigen van de hele blockchain ruimte is nog nooit zo urgent geweest, als in het zeer volatiele klimaat van vandaag. Interoperabiliteit zal de deur openen naar de volgende ontwikkelingsfase in gedecentraliseerde grootboektechnologie en blockchain echt openstellen voor de wereld.
Het bericht UniLayer CEO: waarom alle blockchains nu een echte interoperabiliteitsoplossing nodig hebben verscheen eerst op Invezz.