Crypto-Prijzen.nl

Slechts 12,1% van het Bitcoin-aanbod over op beurzen na de FTX-crash

Slechts 12,1% van het Bitcoin-aanbod over op beurzen na de FTX-crash

Paniek is besmettelijk.

Dat lieten de cryptocurrency-markten deze week zien. Toen werd onthuld dat een van de grootste beurzen ter wereld, FTX, activa van klanten had “verduisterd” (hier een artikel over wat er is gebeurd), hebben mensen hun Bitcoin massaal van beurzen gehaald.

Koude opslag verwijst naar het offline opslaan van iemands bitcoins. Hierdoor kunnen beleggers profiteren van het unieke kenmerk “geen tegenpartij” van Bitcoin. Anders zijn klanten verplicht om uitwisselingen zoals FTX te vertrouwen om hun bitcoins op te slaan.

En dat vertrouwen breekt.

De onderstaande grafiek laat zien hoeveel mensen hun Bitcoin van de beurs hebben gehaald sinds de FTX-implosie, terwijl de nieuwscyclus over cryptocurrency steeds erger werd.

Grootste daling in een week sinds juli 2017

Bij binnenkomst op maandagochtend 7 november stonden er 2,419 miljoen bitcoins op beurzen. Tegen het einde van de week, zoals de dagelijkse totalen van de bovenstaande grafiek laten zien, was dit saldo met 4,7% gedaald tot 2,317 miljoen bitcoins.

Dat is een uitstroom van meer dan 100.000 bitcoins in minder dan een week – in feite is het de grootste daling in een week sinds juli 2017.

Zelfs als we kijken naar het saldo van Bitcoin op beurzen over een steekproef van tien jaar, kan men de versnelde run in de afgelopen weken aan het einde van de grafiek zien. Maar de waarheid is dat mensen al een tijdje bitcoin van beurzen halen.

Vervolgens heb ik deze cijfers uitgezet tegen het totale Bitcoin-aanbod. Slechts 12,08% van de bitcoins bevindt zich momenteel op beurzen – dat is het laagste cijfer sinds januari 2018.

De onderstaande grafiek duikt verder in de stortvloed aan bitcoins die de afgelopen week uit de beurzen vloeien – in vergelijking met de twee andere crises die de markt dit jaar heeft doorstaan: Luna’s doodsspiraal op 8 mei en Celsius stopte opnames op 12 juni. Er is geen beter beeld om de paniek in de markt te laten zien, dan de plotselinge stortvloed aan bitcoins voor de uitgangsdeuren.

Veiliger traden

Binance heeft al bijna het hele ingeleverde FTX-marktaandeel opgegeten. CoinGecko-gegevens hieronder laten zien dat hun dominantie in termen van handelsvolume tussen 11 november en 13 november steeg van 57% naar 64% in de top 10 crypto-uitwisselingen, een verbluffende stijging van 7% in drie dagen.

De andere grote winnaar was OKX, met een stijging van 11,9% naar 13%.

Maar wat betreft het opslaan van bitcoins op beurzen, hoewel Binance op korte termijn misschien heeft gewonnen door de ondergang van zo’n grote rivaal, lijkt de trend op lange termijn richting koude opslag te gaan.

Laatste gedachten

FTX was koninklijk. Sam Bankman-Fried was de gouden jongen, sierde de omslag van elk tijdschrift, sprak voor het Congres en vertegenwoordigde de industrie in het algemeen.

Schokkend genoeg was het allemaal een façade.

Mensen zijn geschokt. Wie is er nu betrouwbaar genoeg om je Bitcoins veilig op te slaan? Koude opslag betekent dat je die vraag niet hoeft te beantwoorden. Het maakt gebruik van de kracht van de blockchain om het offline op te slaan.

Helaas voelt het alsof er momenteel geen centrale entiteiten in de ruimte te vertrouwen zijn. Dit laatste schandaal is daar nog een verder bewijs van, en een uitstekende reclame voor koude opslag. Uit de data blijkt dat mensen luisteren.

Het bericht Slechts 12,1% van het Bitcoin-aanbod over op beurzen na de FTX-crash verscheen eerst op Invezz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*