Crypto-Prijzen.nl

Niets is verrassend aan de omvang van de val van Bitcoin (van een Bitcoin bull)

Niets is verrassend aan de omvang van de val van Bitcoin (van een Bitcoin bull)

Laten we even samenkomen en de bearish gebeurtenissen in de markt van dit moment tellen:

  • De inflatie explodeert in zo’n mate dat het vuurwerk van 4 juli dit weekend, in vergelijking daarmee waarschijnlijk zal verbleken
  • Op hetzelfde moment dat de inflatie explodeert, verhoogt de Fed de rente (en trekt zich dan terug … en bevestigt vervolgens de verhoging)
  • Er is een oorlog gaande in Europa
  • De werkgelegenheid in Duitsland, de beste economie van Europa, is gestegen tot 5,3%, volgens het rapport van vanmorgen

Dus ja… het macroklimaat is op dit moment ellendig. Dit alles heeft samen de slechtst helft van een jaar op de aandelenmarkt, in meer dan een halve eeuw gevormd.

Tegen deze achtergrond is het daarom niet verwonderlijk dat Bitcoin zo hard heeft geworsteld. Als iemand je op oudejaarsavond had verteld dat de Nasdaq halverwege 2022 met 29% zou dalen, zonder iets anders te weten, wat had je dan voorspeld waar Bitcoin zou zijn?

Het antwoord, terwijl ik dit typ, is een terugval van 59%. Wat Bitcoin zelf betreft, weet ik niet zeker of dit ons iets heeft verteld dat we nog niet wisten. Natuurlijk, het bewees dat de megabulls ongelijk hadden met al hun gepraat over supercycles en inflatiehedges en elk ander hopium dat ze in online echokamers verspreidden.

Wisselvalligheid

De realiteit is soms eenvoudig en hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. Haal de eenvoudigste cijfers eruit en vraag jezelf af, wat betekent dit? Neem het volgende:

Bitcoin is van oudsher een activa met een hoge volatiliteit. Ik heb de standaarddeviatie van de dagelijkse rendementen voor elk van de vier jaar voorafgaand aan 2022 uitgezet en deze vergeleken met dezelfde statistiek, maar dan voor dagelijkse Nasdaq rendementen.

Het bovenstaande resultaat laat zien dat de volatiliteit van Bitcoin elk jaar aanzienlijk groter is dan die van Nasdaq, dus waarom had iemand verwacht dat 2022 anders zou zijn? Zelfs toen Bitcoin in prijs steeg en de acceptatie in 2021 toenam, waren de gesprekken over een ontkoppeling voorbarig, aangezien de Nasdaq ook verticaal omhoog ging. Elke risicoactiva deed inderdaad hetzelfde terwijl de Fed de geldprinter aan liet staanen de COVID boom de activa deed stijgen.

Kan Bitcoin een inflatiehedge zijn?

Voor alle duidelijkheid, ik ben een groot voorstander van Bitcoin en ben erg optimistisch over de langetermijn vooruitzichten. Iedereen die de afgelopen jaren echter verklaarde dat het was ontkoppeld van andere risicoactiva, zat gewoon naast het doel.

Tot op heden is Bitcoin gestegen en gedaald in lijn met de rest van de markt. De bewegingen waren explosiever – de volatiliteit is ongeëvenaard en daarom leeft het verder op de risico opbrengstcurve dan de aandelenmarkt – maar de richting van de bewegingen en de correlatie zijn altijd hoog geweest.

Ik geloof dat dit zal veranderen, en Bitcoin heeft alle eigenschappen om een inflatiehedge te zijn of te fungeren als een waardeopslag die lijkt op digitaal goud. Maar ik denk niet dat die tijd snel is, en voor iedereen die beweert dat dat al is gebeurd, klopt de wiskunde gewoon niet.

Om dit punt nog eens te versterken, opnieuw met behulp van eenvoudige wiskundige principes, heb ik de dagelijkse rendementen van de Nasdaq tegen Bitcoin voor elk jaar uitgezet.

Door de bovenstaande standaarddeviaties op een andere manier te formuleren (voor degenen onder jullie die niet van statistieken houden), toont het onderstaande de onder- en bovengrenzen waarvoor 68% en 95% van de dagelijkse rendementen vallen voor zowel de Nasdaq als Bitcoin.

Zoals te zien is, is er in voorgaande jaren weinig dat erop wijst dat 2022 anders zou of zal zijn met betrekking tot de volatiliteit van Bitcoin die de aandelenmarkt enorm overtreft (bovendien richt deze vergelijking zich op de door technologie gedomineerde Nasdaq in plaats van de S&P 500, dus je zou kunnen stellen dat het zelfs de kloof tussen Bitcoin en de aandelenmarkt onderschat met betrekking tot volatiliteit).

Conclusie

Om de zaken af te ronden, was het marktgebabbel dat suggereerde dat er een ontkoppeling had plaatsgevonden tussen Bitcoin en de markt (of het nu een inflatiehedge of iets anders was), misleidend en waarschijnlijk een bijproduct van de hysterie op de bullmarkt.

Keer op keer zien we menselijke emoties verhalen verzinnen of ingewikkelde analyses maken om herhaalde patronen te verklaren of hun vooropgezette ideeën te laten passen. Dat is wat beleggen zo waanzinnig moeilijk maakt. Geld verdienen is moeilijk, mensen.

We zitten midden in een enorme terugval van de markt, landen staan op de rand van een recessie (zo niet al) en het sentiment is slecht. Tegen deze achtergrond zou Bitcoin altijd één kant op gaan, en de schaal van de beweging zou onvermijdelijk die van de aandelenmarkt overstijgen.

Terwijl ik me afmeld, wil ik opnieuw mijn overtuiging bevestigen dat Bitcoin zijn belofte zal waarmaken als een hard-capped, digitale vorm van geld waar de mensheid nooit eerder toegang toe heeft gehad. Ik geloof dat de vooruitzichten op de lange termijn niet zijn veranderd. Maar op dit moment heeft het nog een lange weg te gaan, wat betekent dat iedereen die op korte termijn in Bitcoin investeert, moet accepteren dat de volatiliteit hier in een oogwenk een zeer slechte (of zeer goede, om eerlijk te zijn) weddenschap is. Let op je veiligheid.

Het bericht Niets is verrassend aan de omvang van de val van Bitcoin (van een Bitcoin bull) verscheen eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*