Crypto-Prijzen.nl

Nexo’s ongelooflijk slimme overnamebod op Celsius

Nexo’s ongelooflijk slimme overnamebod op Celsius

Toen ik Nexo gisteren zag tweeten over hun overnamebod van rivaal Celsius tijdens de laatstgenoemde crisis, moest ik meteen glimlachen. Want zonder iets meer te weten dan de oppervlakkige details, is het echt een sluwe zet van Celsius.

Laten we erin duiken.

Crypto crash veroorzaakt door Celsius

Ik schreef gisteren hier in veel details over de crisis waarmee het crypto leenplatform Celsius wordt geconfronteerd. Het komt erop neer dat Celsius de schokkende actie nam om alle opnames zondagavond op te schorten, terwijl ze mogelijke insolventie in de ogen keken. Dit leidde tot massale sell-offs en besmettingsangst over de hele markt.

De mogelijke besmetting met Celsius is waarschijnlijk gedeeltelijk te wijten aan de ineenstorting van Terra vorige maand, aangezien Celsius geld had geïnvesteerd in Terra’s Anchor protocol (een diepe duik in de Luna doodsspiraal vind je hier – ik kijk echt uit naar een maand waarin er geen doodsspiraal postmortems moeten worden geschreven ).

Nexo

Natuurlijk richtten alle ogen zich op Nexo, een concurrent van Celsius die klanten ook rendement biedt in ruil voor gestorte crypto. Hun team verspilde niet veel tijd aan het tweeten van een reactie en tweete een pagine uit het boek van Elon Musk op de Twitter tijdlijnen om hiermee een ambitieus overnamebod te onthullen.

Ik moest erom lachen omdat het geniaal was – en ik had de bijlage nog niet eens geopend. Dat was niet nodig. Dit is de wereld van het Wilde Westen van cryptocurrency, niet Wall Street, en Nexo gebruikte hun slimheid om hiervan te profiteren.

Op Wall Street kunnen dergelijke dingen niet willekeurig door bedrijven worden getweet – regelgevers zijn daar erg streng in. In crypto is er meer vrij spel, dus Nexo waagde zijn kans. Het deed me denken aan Musk zijn beruchte tweet ‘met financiering verzekerd’, die een paar jaar geleden de prijs van Tesla deed stijgen. Klassiek. Natuurlijk belandde hij in heet water bij de SEC en werd hij beschuldigd van civiele effectenfraude.

Aangezien de tweet van Nexo slechts een paar uur nadat Celsius de opnames had opgeschort verscheen, kon er geen due diligence binnen een wettelijk kader worden nagestreefd. Het was in wezen een publiciteitsstunt, maar wel een verdomd goede.

Waarom was het slim?

Nexo heeft hiermee twee dingen bereikt. De eerste is de belangrijkste: ze wilden niet vergeleken worden met de plotseling giftig geworden Celsius. Hun PR-mensen waren de storm voor en trokken een streep in het zand, waarmee ze de gezondheid en stabiliteit van Nexo in vergelijking met Celsius benadrukten.

De tweede reden waarom het slim was, was dat het een vloedgolf van aflossingen hielp te kalmeren. Natuurlijk is Nexo misschien gezonder dan Celsius, maar zelfs een gezonde bank zal worstelen met een te grote reeks aflossingen.

Dit is wat Celsius ten val bracht – een daling van $ 28 miljard naar $ 12 miljard activa onder hun beheer, waarbij de Terra crisis ervoor zorgde dat steeds meer mensen naar de uitgang gingen rennen. Hun (liquide) activa konden hun verplichtingen niet evenaren, en dus moesten ze opnames opschorten.

Door een overnamebod voor Celsius te tweeten, zijn klanten gerustgesteld over de gezondheid van het bedrijf en de veiligheid van hun fondsen, waardoor het aantal aflossingen dat waarschijnlijk de schatkist van Nexo zal raken, wordt verminderd.

Publiciteitsstunt

Als er ook maar enige twijfel was dat dit een publiciteitsstunt was, nam Invezz contact op met Nexo voor commentaar op hun plannen als de overname van Celsius succesvol zou zijn. Mede oprichter en Managing Partner Antoni Trenchev reageerde als volgt:

Op dit moment zijn we veel meer bezig met het verstrekken van de crypto gemeenschap met de nodige middelen en tools om de marktvolatiliteit te doorstaan, dan met onze reputatie. Wij geloven dat onze acties voor zich spreken.

Antoni Trenchev, medeoprichter en managing partner, Nexo

Deze jongens zijn slim, zoals ik al zei. Voor de grap heb ik de intentieverklaring (LOI) bekeken die is bijgevoegd in de tweet van het overnamebod, en het is een extreem generiek niet-juridisch document dat geen juridisch bindende actie van Nexo overbrengt. Due diligence van beide partijen wordt benadrukt als essentieel, en het is amper twee pagina’s lang – een stagiair had het in twintig minuten kunnen schrijven, voor zover we weten.

Bovendien wil Celsius opnames voorkomen om hen een kans te geven om hun solvabiliteit te herwinnen en hun liquide activa af te stemmen op verplichtingen, wat tijd zal vergen om op te lossen – iets waar Nexo zich terdege van bewust is.

Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag. Natuurlijk, er is misschien een kans voor Nexo om de activa van Celsius te bekijken, maar dat zal niet binnen een paar dagen via een tweet gebeuren. Maar hoe zorg je voor een mooie PR-actie om jezelf af te wenden van Celsius en je ongerepte reputatie te behouden? Precies, wen tweet is daar perfect voor.

Het bericht Nexo’s ongelooflijk slimme overnamebod op Celsius verscheen eerst op Invezz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*