Crypto-Prijzen.nl

Is Bitcoin bestand tegen aanstaande renteverhogingen?

Is Bitcoin bestand tegen aanstaande renteverhogingen?

Een veertig jaar hoge inflatie in de VS, torenhoge energieprijzen en indicaties dat het economisch herstel in de VS kan worden geschaad door het effect van sancties tegen Rusland vanwege de invasie van Oekraïne wijzen op de gevreesde stagflatie – een voorbode van een recessie.

Om deze problemen aan te pakken, verhoogde de Federal Reserve op 16 maart 2022 de rente met een kwartpunt. Dit is de eerste renteverhoging sinds december 2018, en er worden er nog zes verwacht in 2022 als onderdeel van een renteverhoging die naar verwachting tot 2023 zal duren.

Waarom zijn rentetarieven belangrijk?

Rentetarieven hebben een directe invloed op de kosten van leen- en bestedingsbeslissingen van bedrijven en huishoudens.

De federal funds rate is de rente die banken, spaar- en kredietinstellingen en kredietverenigingen elkaar in rekening brengen voor kortlopende leningen. Hogere rentetarieven krimpen het beschikbare geld voor aankopen. Dit verhoogt de kosten om geld te krijgen, wat een negatief effect heeft op de winst en aandelenkoersen, behalve financiële instellingen zoals banken.

Het is misschien gemakkelijk om een nieuw project te financieren als de rente laag is, maar als de verwachte rentebetalingen verdubbelen, zou hetzelfde project financieel niet succesvol zijn. Dit bepaalt welke producten en diensten beschikbaar zijn en hoe investeringen zijn gestructureerd, wat een impact heeft op de wereldeconomie.

Als je het vanuit het perspectief van de consument bekijkt, bedenk dan hoeveel meer geld je op je spaarrekening zou houden als het 10% zou opleveren in plaats van 0,06%. Of u opent een creditcard voor 3%, maar leent niet voor 30%, tenzij u geen andere keuze had.

Wat heeft het met Bitcoin te maken?

De rentetarieven rimpelen over de financiële markten en hebben met name een impact op risicovolle activa.

Er zijn verschillende meningen over tot welke activaklasse Bitcoin behoort. Sommigen geloven dat Bitcoin de ultieme opslag van waarde en bescherming tegen inflatie is, vergelijkbaar met goud. Er is een duidelijke reden voor de stijging van de interesse in Bitcoin in het licht van de onzekerheid rond het traditionele financiële systeem.

Toch zijn niet alleen cryptofans enthousiast over het potentieel van Bitcoin als veilige haveninvestering. Zach Pandl, mede-hoofd valutastrategie van Goldman Sachs, zei dat cryptocurrencies goud zouden kunnen blijven onttronen.

“Bitcoin kan toepassingen hebben die verder gaan dan alleen een ‘opslag van waarde’ – en digitale activamarkten zijn veel groter dan Bitcoin – maar we denken dat het vergelijken van de marktkapitalisatie met goud kan helpen parameters te bepalen voor plausibele resultaten voor Bitcoin rendementen”, legt Pandl uit.

De meeste crypto experts beweren echter dat Bitcoin hetzelfde patroon volgt als de aandelenmarkt.

Als bewijs van deze trend bereikte de correlatie van 90 dagen tussen BTCUSD en de S&P 500 benchmark 0,50 op 23 maart, het hoogste niveau sinds oktober 2020.

Bron: CoinMetrics

In dit scenario zou de stijging van de rente van de Fed een negatief effect hebben op de prijs van BTC, net zoals het historisch de aandelen heeft beïnvloed.

Een andere studie van Deutsche Bank analyseerde de prestaties van de S&P 500 over 13 wandelcycli sinds 1955, waarbij werd vastgesteld dat de index na 365 dagen na de eerste stijging 7,7% terugkreeg, waarbij de zwakte begon na 9-10 maanden en een jaar of zo aanhield.

Daarom zijn de negatieve effecten van stijgende rentetarieven op aandelen en dus Bitcoin mogelijk enige tijd niet voelbaar. Het is mogelijk dat beide markten na de eerste renteverhoging op 16 maart in ieder geval tot december 2022 omhoog gaan.

Bron: Deutsche Bank, Bloomberg Finance LP, GFD

Beleggers vrezen echter dat dit jaar buitengewoon zal zijn in het licht van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, met een ongekende inflatie en een mogelijke recessie.

Zou Bitcoin een recessie overleven?

De markten zijn sceptisch over het feit dat de Fed zachte kredietverlening kan bewerkstelligen door de inflatiedruk te laten afkoelen zonder een recessie te veroorzaken.

Toch lijkt dit hoogst onwaarschijnlijk, vooral nu de rentecurve van de Amerikaanse staatsobligaties de inversie nadert – al decennia lang een betrouwbare waarschuwing voor een recessie.

De rentecurve van Amerikaanse staatsobligaties – het verschil tussen het rendement op staatsobligaties op 10 jaar en het equivalent op 2 jaar – wordt doorgaans omgekeerd om een recessie aan te duiden, terwijl een positieve rentecurve wijst op een sterkere economische groei en een verbeterende aandelenmarkt. Momenteel staat het op het laagste niveau sinds juli 2020.

Grijze delen laten recessies in de VS zien. Bron: Federal Reserve Bank of St. Louis

De bovenstaande grafiek laat zien dat een inversie niet samenvalt met een recessie. Experts schatten dat een recessie doorgaans binnen zes tot 24 maanden volgt op een inversie.

“En we zien nu het risico dat de VS in het komende jaar in een recessie terechtkomt in grote lijnen in lijn met de kansen van 20% tot 35% die momenteel worden geïmpliceerd door modellen die zijn gebaseerd op de helling van de rentecurve”, schreef Jan Hatzius, hoofdeconoom van Goldman Sachs.

Historisch gezien gingen recessies en verliezen in de S&P 500 hand in hand. De index daalde tijdens de Grote Recessie met 35,0%.

Is Bitcoin tot hetzelfde lot gedoemd? Mogelijk niet. Hoewel er een sterke correlatie is, kunnen we niet zeggen dat Bitcoin hetzelfde is als de S&P 500. Dit is waarom:

Op de lange termijn presteert Bitcoin beter dan de belangrijkste activa, zoals te zien is in de onderstaande tabel:

Bitcoin Goud S&P 500
1 jaar: -19% +15% +17%
2 jaar: +635% +18% +78%
3 jaar: +1053% +51% +63%
4 jaar: +586% +47% +76%
5 jaar: +4,417% +57% +96%
6 jaar: +11,299% +59% +124%
7 jaar: +19,164% +63% +124%
8 jaar: +10,181% +52% +145%
9 jaar: +42,385% +23% +195%
10 jaar: +975,748% +17% +227%
Bitcoin & Traditionele Activa ROI vs USD. Bron: Casebitcoin.com

Bitcoin is er voor gemaakt

Met de lancering van Bitcoin in het midden van de Grote Recessie, was het idee om mensen een valuta te bieden die ze kunnen gebruiken wanneer conventionele financiële instellingen falen.

Bitcoin wordt ook door andere factoren aangedreven.

Afgezien van macrotrends, kan de prijs van Bitcoin fluctueren als gevolg van regelgeving, veranderingen in institutionele acceptatie of tal van andere factoren.

Waar het op neerkomt:

Gezien hoe nauw Bitcoin correleert met risicovolle activa, is het waarschijnlijk dat de prijs ook wordt beïnvloed door macro-economische trends en beslissingen van de Amerikaanse Federal Reserve. We kunnen kijken naar het gedrag van de gecorreleerde activa om een idee te krijgen van wat we kunnen verwachten. Het zou echter onjuist zijn om aan te nemen dat Bitcoin op precies dezelfde manier werkt als een bepaalde traditionele activaklasse. Het behoudt nog steeds zijn eigen klasse met zijn eigen geschiedenis, doelen en associatie met een veel bredere technologische revolutie.

Het bericht Is Bitcoin bestand tegen aanstaande renteverhogingen? verscheen voor het eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*