Crypto-Prijzen.nl

Ik ben verdrietig – een oprecht bericht na de LUNA crisis

Ik ben verdrietig – een oprecht bericht na de LUNA crisis

Dit stuk zal een beetje anders zijn. Er is geen analyse. Er zullen hier niet veel cijfers in voorkomen; geen duik in de economie van het mislukte Luna experiment. Als je zo’n “normaal” artikel wil, heb ik hier een artikel geschreven dat de crisis van het begin tot het einde omschrijft en waarin ik het hele debacle zo beknopt mogelijk uiteen heb gezet.

Dit is slechts een stukje uit het hart, over waarom deze week me droeviger heeft gemaakt dan iedere andere week die ik me kan herinneren, en een blik op de nasleep van de ineenstorting. De menselijke kant van alles.

En hey, er woedt een onweersbui buiten terwijl ik dit schrijf hier in Medellin, Colombia; het weer paste heel schrijnend bij mijn sombere stemming.

Levenswerk

Luna was op zijn hoogtepunt $ 42 miljard waard. UST was $ 19 miljard waard. Deze rijkdom is allemaal verdampt. Natuurlijk gaan financiële activa de hele tijd op en neer, maar niet op deze manier. Het is niet de bedoeling dat een heel ecosysteem in een oogwenk naar nul gaat. Laat 99,999% vallen voordat je kunt spreken van “life savings”.

Velen verloren het allemaal – letterlijk elke cent. Er doen afschuwelijke verhalen de ronde over mensen die al hun geld kwijt zijn, geld hebben verloren dat vrienden en familie hadden geïnvesteerd, pensioenen zijn weggevaagd en schoolgeld is verdwenen.

Er zijn al forums met zelfmoordverhalen. Als jij een van die mensen bent, neem dan contact op met professionele hulp – geld is dat niet waard. Je vind informatie om hulp te zoeken online en deze worden ook gepost in de grote Luna forums. Je kan en je zal er weer bovenop komen (mijn Twitter-DM’s staan ook open als je gewoon wil praten).

Voor $ 1 miljoen zou je een maand geleden 8.000 Luna munten hebben kunnen kopen. Nu is die miljoen dollar 90 cent waard. Maar het is meer dan geld dat hier is verdwenen. Terra was een bloeiend ecosysteem, met tientallen en tientallen geweldige projecten die hoopten een echt verschil te maken in de wereld. Mensen die jarenlang hebben gewerkt aan DApps, experimentele projecten, NFT-collecties, noem maar op.

Grote platforms zoals Anchor liepen voorop bij DeFi. Vorige week om deze tijd had het $ 17 miljard aan totale waarde vergrendeld (TVL) op het platform, de meeste van deze investeerders die het gebruikten als spaarrekening om de rente te verdienen op wat zij dachten dat een veilige stablecoin was, UST. Die stablecoin wordt nu verhandeld tegen 21 cent, terwijl bijna alle waarde in het platform is weggestroomd (tegen sterk verlaagde tarieven, gezien het verlies van de UST-peg).

TVL in Anchor via DefiLlama

En het belangrijkste was dat het op de Terra-blockchain stond, die gisteren tijdelijk werd afgesloten en het lijkt alsof het volledig zou kunnen verdwijnen.

Mirror is een ander voorbeeld – een tokenized aandelenplatform waar men aandelen op de blockchain zou kunnen kopen en verkopen. Hun token is 98% gedaald ten opzichte van zijn hoogtepunten, met een vergelijkbare kapitaaluitstroom. Al het werk van zoveel ontwikkelaars, marketeers, community-moderators, investeerders, enz. – poef.

Chai is (was?) een app voor mobiel betalen die erg populair is in Korea. Het had $ 45 miljoen opgehaald in een Series B finacieringsronde in december, na de $ 60 miljoen die ze voorgaande jaar hadden opgehaald. De app werd onlangs gelanceerd in Vietnam en Thailand, en vanaf Kerstmis verwerkte ze $ 6 miljard aan transacties namens meer dan 2.200 handelaren. Maar helaas, net als de andere voorbeelden, is het gebouwd op Terra.

Een voorbeeld van een start-up die geen verband houdt met het Terra-ecosysteem, maar toch in de pijn zit

Ik zou kunnen doorgaan, maar je begrijpt het punt. Al dat bloed, zweet en tranen – om nog maar te zwijgen van geld – is gewoon weg.

Sentiment

Het is het menselijke element van dit alles dat me raakt.

VC-fondsen en vroege investeerders zullen nog steeds ongelooflijke rendementen hebben behaald met hun Terra-investering. Sommigen zeggen dat Terra zelfs een deel van hun Bitcoin bezit, die ten noorden van $ 30.000 per munt wordt verhandeld.

Maar start-ups, hele platforms en, zoals altijd, de gemiddelde belegger, blijven achter met lege zakken. En in dit geval zijn de zakken voor 99,99% leeg. Het was geen meme-munt; het was geen grap – dit was een top 10 munt en een gerenommeerd project. Dit stond nooit in het script, en vooral als er een stablecoin bij betrokken was, vertrouwden mensen het met grote hoeveelheden van hun rijkdom.

Toekomst

Er is meer in het leven dan crypto, wat belangrijk is om te onthouden als je verstrikt raakt in al deze rotzooi. Ik weet dat het nu erg is, maar het zal met de tijd beter worden – net zoals elke pijn: relatiebreuken, sterfgevallen, enzovoort.

Ik ben blij dat het vrijdag is; Ik heb dit weekend nodig, want het zijn een paar zware dagen geweest. Ik kijk er naar uit om gewoon mijn laptop dicht te doen, het nieuws even uit te zetten en naar buiten te gaan. Ik zal wat voetbal kijken en mijn fantasy team aanmoedigen (aan de positieve kant, ik heb een kans om mijn league te winnen – iets dat ik nog nooit eerder heb gehad – dus bid dat Heung-Min Son zijn elektrische vorm dit kan doen voor mij).

Fantasy voetbal lijkt gek, maar ik geniet ervan – en uiteindelijk zijn het die kleine dingen die ertoe doen. Ik stuur mijn niet-cryptovrienden een bericht, wrijf het schaamteloos in hun gezicht terwijl Harry Kane niets doet, maar Son verzamelt twee doelpunten om me de titel te bezorgen. Ze hebben geen interesse in crypto, wat dit weekend verfrissend zal zijn.

Het is voetbal, films en drinken met vrienden voor mij – maar wat je ook leuk vindt, dat is er nog steeds. Ga en doe het.

En dat geldt ook voor de mensen in je leven. Ga met ze praten.

Er is een hele wereld buiten crypto. Soms is het fijn om dat te onthouden.

Het bericht Ik ben verdrietig – een oprecht bericht na de LUNA crisis verscheen eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*