Crypto-Prijzen.nl

Hoe u uw geld kunt beschermen bij het handelen met NFT’s?

Hoe u uw geld kunt beschermen bij het handelen met NFT’s?

Terwijl de cryptowereld een NTF trend doormaakt en niet-vervangbare tokens in toenemende mate FOMO veroorzaken bij gebruikers, beginnen er gevallen van fraude door NFT artiesten in de media te verschijnen.

Zo heeft een vermeende 17-jarige digitale 3D-artiest voor 138.000 dollar aan nep-NFT’s op Solana verkocht en is de laatste tijd verdwenen; in plaats van kunstwerken ontvingen kopers willekeurige emoji’s. Dit is niet het eerste geval – en waarschijnlijk ook niet de laatste.

Hoe uw geld beschermen bij het kopen of verkopen van een NFT? Hoe kunnen platforms en NFT markten hun gebruikers veilig houden? Met welke tools kan de authenticiteit van het kunstwerk worden geverifieerd?

Ryan Wilkinson, mede-oprichter van Blockasset – een one-stop-shop platform dat atleten, sport- en ticketingbureaus, clubs en fans verbindt – deelde enkele beveiligingstips voor alle deelnemers aan de NFT markt met Invezz.

Vraag: Gezien de snelle ontwikkeling van deze sector, wordt NFT oplichting een dringend probleem. Kunt u enkele beveiligingstips voor kopers en verkopers delen?

A: Helaas, waar geld is, zijn fraudeurs ook. Net zoals de DeFi explosie van vorig jaar miljoenen dollars aan verliezen veroorzaakte door hacks, oplichting en rugpulls, heeft de NFT boom van dit jaar slechterikken naar de ruimte aangetrokken.

Mijn eerste tip zou zijn om op je hoede te zijn voor iedereen die u benadert op sites zoals Discord: veel oplichters hebben geprobeerd anderen te misleiden door valse links naar de NFT marktplaats OpenSea te plaatsen met schijnbaar goedkope aanbiedingen. Ten tweede, als u meedoet aan drops, kunt u het beste een burner portemonnee met voldoende ETH gebruiken en uw tokens vervolgens naar een cold storage adres verplaatsen. Ten derde, wees heel voorzichtig met het gebruik van een hot wallet zoals MetaMask (ze mogen alleen kleinere bedragen bevatten). En ten vierde, kijk uit voor misleidende biedingen op uw noteringen: nepaccounts bieden soms 5 DAI in plaats van, laten we zeggen, 5 ETH in de hoop verkopers te misleiden.

Vraag: Welke andere trucs moeten NFT beleggers kennen, behalve Discord scams?

A: Tal van bedrijven maken bots op social media websites zoals Twitter en Instagram. Deze bots zullen andere gebruikers een DM sturen met ‘deals’ op NFT’s en ‘exclusieve drops’ bij nieuwe lanceringen. Het is het beste om deze accounts onmiddellijk te negeren en te blokkeren, aangezien de meeste van hen scamprojecten zijn.

Dezelfde mantra is van toepassing op Telegram, waar ook veel legitieme NFT groepen bestaan. Oplichters zullen mensen in bestaande NFT groepen berichten sturen met het verzoek om lid te worden van hun nieuwe. Nogmaals, het is het beste om dergelijke berichten te negeren en te rapporteren. En tot slot, wees slim over waar u investeert en let op de projecten die zullen blijven bestaan: onthoud dat dit nog steeds het Wilde Westen van financiën is.

Vraag: U raadt mensen die deelnemen aan drops aan om hun tokens naar een cold storage adres te verplaatsen. Waarom moeten hot wallets zoals MetaMask worden vermeden of alleen worden gebruikt om kleinere bedragen vast te houden? Wat maakt hen specifiek onveilig? Is er een betrouwbare manier om een MetaMask portemonnee te beveiligen?

A: Hot wallets zoals MetaMask zijn altijd verbonden met internet. Dat betekent constante blootstelling aan bedreigingen van kwaadwillenden, hackers en andere online gevaren.

Bovendien wordt er vaak veel reclame gemaakt voor token drops: afhankelijk van het project kunnen slechte actoren zien welke portemonnee adressen tokens worden verzonden. Al deze adressen zijn potentiële doelen, dus uw beste keuze zou zijn om tokens zo snel mogelijk uit uw hot wallet te verwijderen.

Vraag: Wat is de beste portemonnee back-up voor NFT portemonneesleutels?

A: Interessant is dat het maken van een back-up van een NFT seed-frase dezelfde stappen vereist als het maken van een back-up van traditionele crypto-portemonnee seed-frases. In die geest is een fysieke metalen portemonnee de beste manier om een zin voor de lange termijn op te slaan. Metaforisch wordt het gegraveerd in metaal dat waterdicht en vuurvast is en verder ongelooflijk milieubestendig is.

Vraag: Wat is de beste portemonnee voor het opbergen van NFT verzamelobjecten?

A: Terwijl hot wallets geweldig zijn voor opslag op korte termijn, zijn hardware wallets zoals Ledger of Trezor de manier om op lange termijn op te slaan. Hardware wallets zijn vergelijkbaar met een USB station, waarbij uw sleutels offline worden opgeslagen wanneer ze niet op een apparaat zijn aangesloten.

Hardware portfolios bieden extra beveiligingsfuncties, zoals tweefactorauthenticatie en een zogenaamde secure element-chip die meer versleuteling biedt dan andere typen portemonnees. Wanneer het tijd is om uw NFT’s te gebruiken, kunt u gemakshalve ook een hardware wallet verbinden met online wallets zoals MetaMask of Phantom on Solana. Op deze manier zijn uw sleutels nog steeds privé en veilig, maar nog steeds bruikbaar met verschillende DeFi toepassingen.

Vraag: Is de ERC-721 tokenstandaard van Ethereum nog steeds de beste voor NFT’s of is er iets beters op komst?

Het punt met ERC-721 is dat deze standaard nauwelijks massaal is getest. Er zijn veel toepassingen die we nog niet hebben gezien, zoals hoe ze zullen presteren in een enorm metavers spel. Een ander probleem is dat de huidige Ethereum blockchain de NFT markt beperkt: het project worstelt op grote schaal en is niet in staat om een mainstream publiek aan te spreken. Natuurlijk zullen deze problemen binnen de komende twee jaar in ieder geval gedeeltelijk worden opgelost met Ethereum 2.0. Op dat moment zullen we zien hoe NFT’s op schaal werken en of het ERC-721 protocol standhoudt.

Dat gezegd hebbende, zijn er al blockchain netwerken die hun eigen DeFi ecosystemen laten groeien, zoals het Solana protocol. Het platform biedt wat het noemt een Metaplex faciliteit die specifiek is voor NFT projecten. Dankzij de consensusmethode van Metaplex en Solana, profiteren gebruikers van lagere tarieven, hogere snelheden en betere beveiliging dan concurrenten zoals Ethereum.

Zelfs als het schaalt, wil Solana de meest programmeerbare blockchain in de branche zijn als het gaat om DeFi. Hoewel die programmeerbaarheid Solana ook niet onderscheidt veel van andere netwerken, blinkt het protocol uit dankzij zijn vermogen om meer dan 50.000 transacties per seconde te bieden zonder decentralisatie op te offeren.

Dus hoewel ERC-721 tokens de meest populaire NFT standaard blijven, streven projecten zoals Solana ernaar de troon van Ethereum te veroveren met verbeterde technologie en transactiesnelheden.

The post Hoe u uw geld kunt beschermen bij het handelen met NFT’s? appeared first on Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*