Crypto-Prijzen.nl

Hoe Amerikaanse klanten werden gered van de FTX-puinhoop

Hoe Amerikaanse klanten werden gered van de FTX-puinhoop

Na een periode van stilte die aanvoelde als een eeuwigheid – een dag in crypto is tenslotte een jaar ergens anders – kwam donderdagmiddag de meest beruchte man in de industrie tevoorschijn, te midden van de voortdurende ineenstorting van FTX (deep dive die gisteren hier werd gepubliceerd).

Sam Bankman-Fried (SBF) publiceerde een thread van 21 tweets die begon met de allerbelangrijkste (maar zo betekenisloze) zin: “Het spijt me”. Hé, het is meer dan Celsius-investeerders kregen van Alex Mashinsky nadat zijn bedrijf tot nul was geslonken (diepe duik die hier is gepost), waarbij klanten alles verliezen (of bijna alles, afhankelijk van hoe het meerjarige gerechtelijke proces zal verlopen).

Eén ding over het hoofd gezien in dit alles? SBF heeft vermoedelijk de draad vrijgegeven van de Bahama’s – niet zijn geboorteland Verenigde Staten. FTX heeft haar hoofdkantoor op het Caribische eiland, met FTX US een aparte entiteit. En FTX US doet het prima.

Heeft de Amerikaanse regelgeving Amerikaanse consumenten gered?

Regelgevers krijgen het moeilijk in crypto. Een van de pijlers van crypto is immers decentralisatie. Bitcoin is ontstaan uit libertaire idealen, voortgebracht door de cypherpunks, een groep internetbewoners die cryptografie toepassen om de privacy en zelfsoevereiniteit te vergroten.

Regelgeving heeft hier ook Amerikaanse klanten veel geld bespaard. SBF is een jongen uit Californië die naar Stanford ging. Maar hij bouwde zijn cryptocurrency-exchange in Hong Kong, voordat hij naar de Bahama’s verhuisde. Waarom?

Om te profiteren van lakse regelgeving, natuurlijk. De verweven relatie tussen het handelsbedrijf Alameda en de FTX-beurs was voortdurend onderwerp van onderzoek. Maar Sam hield altijd vol dat alles goed was.

Kijk, dit is het belangrijkste onderdeel. Een cryptocurrency-exchange is precies dat – een uitwisseling. Klanten storten geld om crypto te kopen, en de crypto moet daar blijven totdat de klant het terugtrekt. Beurzen zijn geen fractionele reservebanken, die activa van klanten uitlenen om rendement te behalen.

Een run op de bank mag dan ook geen “liquiditeitscrisis” veroorzaken, zoals beschreven door SBF. Alle activa zouden er moeten zijn. En – in mogelijk zijn meest flagrante misdaad – hield SBF vol dat dit het geval was in een tweet maandag. Ik zou de tweet hier linken, maar SBF heeft hem de volgende dag daadwerkelijk verwijderd, dus het onderstaande screenshot zal het moeten doen. Oh oh…

Wat is er met het geld gebeurd?

Maar hoe is FTX dan ten onder gegaan met een gat van $8 miljard? Nou, dat is terug te voeren op de handelsarm Alameda. Het leed grote verliezen te midden van de besmetting na Terra (die diepe duik in de doodsspiraal lees je hier ). Om het overeind te houden, lijkt SBF leningen van FTX naar het bedrijf te hebben gestuurd. In ruil voor deze leningen werd FTT als onderpand aanvaard.

Je weet wel, diezelfde FTT die is gemaakt door SBF en minimaal nut biedt buiten FTX. Niet alleen dat, maar het token is ongelooflijk illiquide. En hoewel het op dit moment onduidelijk is, lijkt het erop dat een deel van de fondsen die naar Alameda werden gestuurd – onderpand door dit FTT-token – activa van klanten waren.

Toen onthulde een rapport van CoinDesk dat de balans van Alameda vol was met FTT – meer dan wat de marktkapitalisatie van de munt was (onthoud dat FTT is gemaakt door SBF en minimaal nut bood buiten FTX). De kat was uit de zak. Binance CEO Zhao (CZ) zag deze kat en koos ervoor om Binance’s bezit, met een waarde van minstens $580 miljard, te dumpen.

Voor Alameda en FTX was dit fataal, aangezien het hele ecosysteem werd ondersteund door dit FTT-token. En zo kwam het aanbod van Alameda CEO Caroline Ellison om de hele boel te kopen voor $22 per token.

CZ is niet op dit aanbod ingegaan. Op de vraag waarom ze zich genoeg zorgen maakte om aan te bieden om de toewijzing te kopen voor $22 per token in een OTC-transactie, had SBF het onderstaande te zeggen.

Het duurde niet lang voordat de sluizen opengingen. De verkoop nam toe en omdat het zo’n illiquide token was, stortte de prijs van FTT in. Hierdoor werd het FTT-onderpand van FTX waardeloos en ontstond er een mismatch tussen de activa en passiva van FTX. Met andere woorden, het geld van de klant kon niet worden geëvenaard. Game, set, match.

En dus stopten de opnames en begonnen noodgesprekken voor reddingsoperaties, die uiteindelijk mislukten.

Regelgeving redt Amerikanen

En ja, dit komt allemaal uit de Bahama’s. De strikte regelgeving van de VS dreef SBF naar het Caribisch gebied en dwong hem een meer conservatieve dochteronderneming, FTX US, op te zetten in de Verenigde Staten. Dezelfde FTX US die volledig liquide is, alle opnames verwerkt en hier niet bij betrokken is.

Binance, die zo bijna FTX overnam tijdens de crisisbesprekingen, heeft om regelgevende redenen ook een aparte dochteronderneming in de VS. Het bedrijf liep in 2021 zelfs een onderzoek wegens witwassen. SBF zelf is onderworpen aan een lopend onderzoek door de SEC of FTX US-aanbiedingen als effecten gelden, hoewel dat in het kader van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen overbodig lijkt.

Als iemand die in het verleden nogal kritisch is geweest over de snelheid waarmee regelgevers zijn verhuisd, moet dit worden opgemerkt.

Net als scheidsrechters in een voetbalwedstrijd, stoppen mensen zelden om toezichthouders te bedanken. Maar er zijn tegenwoordig veel Amerikaanse klanten die ze iets verschuldigd zijn.

Het bericht Hoe Amerikaanse klanten werden gered van de FTX-puinhoop verscheen eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*