Crypto-Prijzen.nl

FTX wil BlockFi kopen: maar waarom zo goedkoop voor $ 25 miljoen?

FTX wil BlockFi kopen: maar waarom zo goedkoop voor $ 25 miljoen?

Ik schreef hier vorige week dat cryptocurrency een besmettingsprobleem heeft, met een hele reeks bedrijven die worden ingehaald door overbelaste balansen en zwak risicobeheer.

BlockFi had zojuist een doorlopende kredietfaciliteit van $ 250 miljoen afgesloten met FTX, wat voor degenen die de bedrijfstaal niet vloeiend spreken, in wezen een mooie term is voor ‘bailout’ of ‘reddingsoperatie’.

Nu is FTX klaar om het omstreden bedrijf te kopen voor het nogal teleurstellende totaal van $ 25 miljoen.

Ron Burgundy GIF - Find & Share on GIPHY

Gerucht of Bevestigd?

Cryptocurrency kan soms net een middelbare schoolcafetaria zijn, met geruchten die met een meedogenloze snelheid rondvliegen, dus laten we proberen door het lawaai heen te luisteren en vast te stellen wat hier nu precies gebeurt. Eerst was er de gedachte dat FTX slechts een optie van BlockFi’s aandelen wilde verwerven, totdat het nieuws kwam dat het een aanzienlijk deel van de aandelen waren, maar nu lijkt het erop dat er een term sheet voor de hele enchilada wordt voltooid.

Het overheersende aantal dat rondzweeft is $ 25 miljoen, hoewel bepaalde bronnen wijzen op een bedrag van $ 50 miljoen. Wat echter niet in twijfel wordt getrokken, is dat de buy-out – of het nu $ 25 miljoen of $ 50 miljoen is – dat het een ontzettend laag bod is, in vergelijking met de waarde van BlockFi hstorisch gezien.

In maart 2021 sloot BlockFi zijn Series D financieringsronde af met een waardering van $ 3 miljard. Drie maanden later, in juni 2021, zamelden ze naar verluidt fondsen in tegen een waardering van $ 5 miljard. Bloomberg meldde vervolgens drie weken geleden dat het bedrijf ernaar streefde fondsen te werven tegen een waardering van $ 1 miljard. En nu, terwijl de kalender van juni naar juli flitst, ben ik me aan het verdiepen in het verhaal van FTX die het bedrijf kocht voor een schamele $ 25 miljoen.

Om mijn kamergenoot te citeren toen ik vorige maand een fles ketchup liet ontploffen, wat de f**k?

Om dit visueel weer te geven, heb ik deze BlockFi waarderingen uitgezet tegen de prijs van Bitcoin. Ik ga niet liegen, de grafiek is walgelijk.

Dus waarom deze val?

Achteraf is alles duidelijk, maar het agressieve karakter van bedrijven als BlockFi was een recept voor een ramp. Ondanks dat ze zichzelf op de markt brengen als “crypto-leners” die rendement betalen op de deposito’s van klanten, hebben deze bedrijven in werkelijkheid gehandeld als zeer agressieve hedgefondsen. Klanten vertrouwden deze bedrijven om hun geld te investeren, ze realiseerden het zich alleen niet, wat iets zegt over de staat van de hysterie in de crypto bull markt toen het geld van alle kanten binnenstroomde.

Maar markten vernederen iedereen, en dat is precies wat hier is gebeurd. BlockFi was veel te agressief en vertoonde een totaal gebrek aan risicobeheer. Hoewel niet zo fataal als collega cryptogeldschieters Celsius en CoinFlex, die beiden gedwongen werden opnames te pauzeren om hun liquiditeitscrisis te ondervangen, evenals Three Arrows Capital die met liquidatie wordt geconfronteerd, behoort BlockFi toch echt wel in de laatste kans saloon.

Door de heimelijke aard en het gebrek aan regulering kunnen we niet zeker weten wat er op de balans van BlockFi stond, maar naar alle waarschijnlijkheid was deze tot de nok toe gevuld met sterk gecorreleerde crypto instrumenten. Toen deze activa eenstemmig begonnen te dalen – wat historisch altijd het geval is geweest bij crypto crashes – werd de aandelenpositie van BlockFi gedecimeerd.

Wat deze nijpende situatie in een complete crisis veranderde, was het feit dat klanten de druk op BlockFi verergerden door in één keer naar de deuren te rennen, geld op te nemen en de liquiditeit van BlockFi’s reserves te testen.

Rapporten beweren ook dat tot 80% van het personeelsbestand van BlockFi zou kunnen worden ontslagen als het bedrijf zich inspant om kosten te besparen. Sam Bankman-Fried en FTX, die zichzelf hebben gepositioneerd als een soort IMF van de cryptowereld – een geldschieter in laatste instantie – staren nu in het vat naar een overname van $ 25 miljoen om te proberen het bedrijf nieuw leven in te blazen.

Terwijl $ 25 miljoen het nummer is dat de headlines haalt, zou er gemakkelijk een hoop schulden en duistere verplichtingen kunnen zijn, wat betekent dat het werkelijke aantal een stuk hoger is. Maar nogmaals, regelgeving en transparantie zijn er gewoon niet, dus dit komt neer op giswerk.

De CEO van BlockFi, Zac Prince, betwistte de waardering van $ 25 miljoen die rondging als “geruchten”. Elders, nadat details van een investeerdersoproep waren uitgelekt die suggereerden dat FTX zijn leningen aan BlockFi zonder terughoudendheid in aandelen kon omzetten, voerde een BlockFi vertegenwoordiger aan dat deze clausule “zeer speculatief” was.

Persoonlijk vind ik het enige dat hier speculatief is, of BlockFi deze puinhoop overleeft. Welke klanten gaan dit bankhedgefonds weer vertrouwen met hun spaargeld?

Het bericht FTX wil BlockFi kopen: maar waarom zo goedkoop voor $ 25 miljoen? verscheen eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*