Crypto-Prijzen.nl

Fed bestuurder en Yale professor vragen om toezicht op stablecoins

Fed bestuurder en Yale professor vragen om toezicht op stablecoins

Gary B. Gorton, een professor aan de Yale University, en Jeffery Zhang, een lid van de raad van bestuur van het federale systeem, hebben het toezicht op stablecoins voorgesteld. Ze deden deze aanbeveling via een onderzoekspaper, waarvan ze co-auteur waren. De scriptie, genaamd Taming Wildcat Stablecoins, beweert dat stablecoins geen effectief ruilmiddel zijn omdat ze niet altijd gelijk worden geaccepteerd. Bovendien merkten de auteurs van het artikel op dat stablecoins vatbaar zijn voor runs, situaties waarin mensen twijfelen aan de geloofwaardigheid van fiat-reserves die de digitale valuta ondersteunen en in plaats daarvan contant geld eisen.

In de publicatie erkenden Gorton en Zhang dat stablecoins zoals Tether (USDT/USD) en Facebook’s Diem, voorheen bekend als Libra, kunnen helpen bij het verbeteren van grensoverschrijdende transacties. Stablecoins zijn echter relatief nieuw en de omvang van hun gebruik als contant geld blijft onduidelijk. Volgens Gorton en Zhang zal dit niet altijd het geval zijn, aangezien stablecoins uiteindelijk zullen evolueren.

Volgens de auteurs zou deze evolutie ertoe kunnen leiden dat uitgevers van stablecoins de geldmarktfondsen van de 21e eeuw worden. Overheden zouden op hun beurt moeten ingrijpen met reddingspakketten in het geval van onvoldoende verzekering. Hiertoe stelden Gorton en Zhang oplossingen voor om de systeemrisico’s van stablecoins aan te pakken.

Toenemende inspanningen om stablecoins te reguleren

De auteurs zijn van mening dat de Amerikaanse regering vijf opties heeft als het gaat om toezicht op stablecoin. De eerste is niets doen, een keuze die runs op stablecoins niet zou elimineren en de munten niet zou helpen een no-questions-asked (NQA) status te bereiken. De tweede optie is het implementeren van bankachtige regelgeving voor uitgevers van stablecoins zonder verzekering. Net als de eerste benadering, zou deze optie ook runs niet elimineren of stablecoins helpen een NQA-status te bereiken.

Dit laat drie haalbare opties over die stablecoins kunnen helpen om runs te overwinnen en gelijk geaccepteerd te worden. Deze geven stablecoins uit binnen de regelgevende perimeter van verzekerde banken, introduceren beleid dat vereist dat uitgevers van stablecoins hun munten één-op-één ondersteunen met onderliggende fondsen of centrale bankreserves, en vervangen stablecoins door een CBDC.

Financiële toezichthouders blijven hun mening over stablecoins delen. De gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, gelooft bijvoorbeeld dat stablecoins een belangrijk stuk innovatie zijn. Hoewel zijn plaatsvervanger, Jon Cunliffe, ook positief staat tegenover stablecoins, stelt hij voor de sector te reguleren. Aan de andere kant beweert de People’s Bank of China (PBoC), die opmerkelijke vooruitgang heeft geboekt met haar CBDC, dat stablecoins een aanzienlijke bedreiging vormen voor financiële systemen en hij is begonnen om hun expansie naar China te beperken.

The post Fed bestuurder en Yale professor vragen om toezicht op stablecoins appeared first on Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*