Crypto-Prijzen.nl

EU sancties tegen Rusland om crypto op te nemen als ‘overdraagbare effecten’

EU sancties tegen Rusland om crypto op te nemen als ‘overdraagbare effecten’

De Europese Commissie heeft woensdag 9 maart ingestemd met het versterken van haar gerichte sancties tegen Rusland na het besluit van het Kremlin om Oekraïne binnen te vallen.

In haar laatste beraadslagingen over sancties heeft de EU ervoor gekozen om twee van haar verordeningen te wijzigen om beperkende maatregelen tegen Wit-Rusland op te nemen. Ook kwamen de lidstaten overeen om crypto activa op te nemen als onderdeel van een verdere aanscherping van de sancties tegen Moskou.

Deze wijzigingen zorgen voor een betere afstemming van de EU sancties tegen Rusland en Wit-Rusland en zullen er nog effectiever voor zorgen dat Russische sancties niet kunnen worden omzeild, ook niet via Wit-Rusland“, merkte de Europese Commissie op in de verklaring.

Informatie die het blok op zijn website plaatste, noemde vervolgens specifiek crypto activa als een van de beoogde sectoren voor verdere beperkingen.

Het merkte op dat de EU de “gemeenschappelijke opvatting heeft dat leningen en kredieten op alle mogelijke manieren kunnen worden verstrekt, inclusief crypto activa.”

Overdraagbare effecten

Ook werd gekeken naar het concept van crypto activa als een duidelijke weergave van “overdraagbare effecten”. Hoewel deze definitie van crypto activa niet is opgenomen in een EU conceptverordening over digitale activa, is de overweging dat crypto in deze categorie valt, aanwezig.

Verwacht wordt dat EU regelgevers volgende week zullen stemmen over ontwerpverordeningen over dit onderwerp. De huidige koppeling van crypto activa aan mogelijke ontduiking van sancties zou er echter op kunnen wijzen dat de stemming die kant op gaat.

Ondertussen wil de Europese Commissie een correcte uitvoering zien van alle sancties die aan Rusland zijn opgelegd, wat inhoudt dat regelgevers naleving verwachten van spelers binnen de crypto ruimte.

Cryptobeurzen zoals Coinbase, Kraken en Binance hebben tot nu toe gezegd dat ze niet kijken naar een algemeen verbod op Russen. Er wordt echter verwacht dat ze zullen proberen te voldoen als er wettelijke richtlijnen zijn om dit te doen.

Elders zijn grote financiële dienstverleners en betalingsproviders hun activiteiten en diensten in Rusland blijven stopzetten. Mastercard en Visa hebben de creditcarddiensten in het land opgeschort.

Het bericht EU sancties tegen Rusland om crypto op te nemen als ‘overdraagbare effecten’ verscheen voor het eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*