Crypto-Prijzen.nl

Ethereum-merge kan een risicovrije rente voor DeFi creëren

Ethereum-merge kan een risicovrije rente voor DeFi creëren

Nou nou. Het lijkt er eindelijk op dat we onze ETH-merge zullen krijgen. 15 september is nu de dag die gepland staat voor de grootste verandering in de 7-jarige geschiedenis van Ethereum.

Mede-oprichter van Ethereum en cryptogod Vitalik Buterin heeft verklaard dat de upgrade het netwerk uiteindelijk in staat zal stellen om 100.000 transacties per seconde te vergemakkelijken via second-layer-oplossingen. Hoewel de meeste pers zich (terecht) heeft gericht op deze kant van de zaak, evenals op de vermindering van het energieverbruik als gevolg van de overstap naar Proof-of-Stake van Proof-of-Work, wil ik me nu richten op een andere soort effect dat ik voorzie.

Laten we het hebben over het stakingsrendement, aangezien de gevolgen hier enorm zijn met betrekking tot waarderingen.

Ethereum is de valuta van Web3

Ethereum heeft zichzelf al gevestigd als de ontluikende valuta van DeFi en Web3. NFT’s zijn voor het grootste deel geprijsd in ETH. Gedecentraliseerde apps gebruiken vaak ETH. Zelfs het inhuren van ontwikkelaars voor werk gerelateerd aan de ruimte, of andere freelancers, komt vaak via offertes en salarissen betaald in ETH.

De dominantie van de TVL is goed. De waarde die op Ethereum is vergrendeld, ligt momenteel op $39 miljard, wat neerkomt op een aandeel van 58% van heel DeFi.

En na de fusie hebben we nu een stakingsrendement met Ethereum – een rente die door stakers wordt verdiend voor hun werk bij het onderhouden van het netwerk. Ik denk dat dit de staking opbrengst van ETH zou kunnen vaststellen als het “risicovrije” referentiepercentage van DeFi.

Taxaties

Ik heb de neiging om dingen vanuit een macroperspectief te bekijken. Daarnaast ben ik een traditionele cross-over – ik begon in de wereld van de conventionele financiën voordat ik verliefd werd op de wereld van decentralisatie. Deze achtergrond heeft soms invloed op hoe ik naar dingen in de ruimte kijk, ten goede of ten kwade.

Iets dat me altijd is opgevallen is hoe uitdagend het was om dingen correct te waarderen in de DeFi-ruimte. Je hoeft hiervoor niet verder te kijken dan de beruchte UST-dodenspiraal. Hoeveel mensen hadden geen idee van de risico’s die een 20% APY werkelijk met zich meebracht?

In een wereld na de fusie zou het risico echter nauwkeuriger kunnen worden gekwantificeerd. Laten we zeggen dat de risicovrije (staking) opbrengst 5% is, omwille van het argument (ik weet dat het dynamisch is, maar ik gebruik hier voor het gemak even 5%).

De volgende keer wanneer een chic nieuw DeFi-protocol een rendement van 20% biedt, weten we dat de risicopremie hier 1500 bps of 15% is, wat helpt bij het waarderingsproces en de risico-opbrengstbeoordeling. Hoe verhoudt dit zich tot DeFi-protocol X met een rendement van 10% en dus een risicopremie van 5%?

Efficiëntie

Mensen vergeten vaak de jeugd van Ethereum, zo niet de DeFi-ruimte in het algemeen. Ethereum vierde vorige week zijn zevende verjaardag, nog steeds een kleine baby in het grotere geheel. Maar nu de Merge eindelijk dichterbij komt, is de potentiële ontwikkeling van een risicovrije rente hier een duidelijk teken dat DeFi volwassen wordt en efficiënter wordt als industrie.

Crypto heeft de afgelopen zes maanden veel luchtafweergeschut gekregen, veel verdiend. Het is echter belangrijk om te verduidelijken dat het gecentraliseerde financiën, of CeFi, bedrijven waren die de grootste blunders hebben begaan. Voyager Digital, Celsius, Three Arrows Capital en de vele andere spelers zijn opgeruimd.

Natuurlijk hebben we Terra ook ten onder laten gaan, terwijl Terra technisch gezien een DeFi-protocol is. Maar was dit ook echt het geval? Een gebrekkig stablecoin-ontwerp dat werd bewoond door een sterk gecentraliseerde groep die zichzelf de Luna Foundation Guard noemt, klinkt mij niet erg DeFi in de oren.

DeFi heeft daarom voor het grootste deel redelijk standgehouden. En misschien, heel misschien, geeft Ethereum ons onze eerste risicovrije referentierente.

Het bericht Ethereum-merge kan een risicovrije rente voor DeFi creëren verscheen eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*