Crypto-Prijzen.nl

Ethereum Merge – dingen zijn misschien niet wat ze lijken

Ethereum Merge – dingen zijn misschien niet wat ze lijken

Vorige week schreef ik een artikel over Ethereum’s op handen zijnde (mag ik het nu dreigend noemen?) Merge, en beweerde mijn gevoel (evenals de markt in het algemeen) dat het *eindelijk* deze zomer zal gebeuren.

Dat stuk ging in op wat de Merge precies is, waarom het nodig is en wanneer het zal gebeuren (houd me niet vast aan dat laatste). Het was grotendeels een informatief stuk over wat dit allemaal betekent voor Ethereum. Als dat artikel de strenge ouder was die discipline bijbracht, dan is dit de leuke oom. Omdat we gaan voorspellen wat er na de fusie met de prijs van Ethereum zal gebeuren.

De luie theorie: we gaan naar de maan!

Riemen vast jongens en meisjes, want we gaan naar de maan. Heb je niet gehoord dat Proof-of-Stake de milieu impact van Ethereum met 99% zal verminderen? Sharding verhoogt de schaalbaarheid van ETH – we krijgen 100.000 transacties per seconde (TPS)! Het blockchain trilemma behoort tot het verleden – ETH zal het hebben opgelost en al zijn problemen zullen worden weggespoeld. Gas kost centen, Vitalik wordt president en Ethereum zal de wereld overnemen.

Nee.

Misschien.

Maar waarschijnlijk, nee.

Ingeprijsd

Koop het gerucht, verkoop het nieuws.

Het irriteert me hoe waar clichés kunnen zijn, maar ik denk dat het clichés zijn met een reden. De meest aangrijpende (althans vanuit een cryptocurrency perspectief – hoewel wat doet er nog meer toe, hè?) Is de volgende:

“Als het zo makkelijk is, zou iedereen het doen”

De hele wereld weet al geruime tijd dat de Merge eraan komt. Het is niet zo eenvoudig als gewoon onverantwoord doorgaan zolang de Merge nadert, omdat het “goed is voor Ethereum” (wat het trouwens is – maar dat betekent niet dat de prijs gewoon zal stijgen als het eenmaal live is).

Laten we eens kijken naar de prijsactie van Ethereum in de afgelopen twee jaar:

Dit is tijdens een periode waarin het netwerk bijna onbruikbaar was vanwege gaskosten, tenzij je miljoenen aan een getekende aap kunt besteden (spoiler alert: dat ben ik niet). De Merge komt er al heel lang aan – en er is gewoon geen manier dat we die verticale prijsactie zien zonder de verwachte upgrades naar wat – laten we het maar zeggen – een onhandig, duur en overbelast netwerk is.

Dit is waarschijnlijk het deel waar je naar je schermen schreeuwt, DogeCoin- en Shiba-kaarten op me afvuurt en antwoorden eist voor hun prijsactie, want het waren absoluut geen fundamentele factoren die die prijzen verticaal dreven. En je zou een punt hebben, maar ik zeg niet dat al het succes van Ethereum te danken is aan de Merge – dat is het natuurlijk niet. COVID, het drukken van geld, mainstream verhalen, de opkomst van Bitcoin etc etc – de wereld is nu een andere plek dan twee jaar geleden, en je zou jezelf gek kunnen maken met allerlei ‘butterfly effect’-achtige scenario’s. Er waren een miljoen verschillende variabelen die culmineerden in de opkomst van ETH.

Wat ik probeer te zeggen is dat de problemen van Ethereum zo uitputtend zijn op het netwerk dat het op geen enkele manier zo hoog zou zijn gestegen – tot een marktkapitalisatie van $ 413 miljard met behoud van de tweede plaats achter Bitcoin – zonder op zijn minst een plan van hoe om ze te repareren. En dat plan is de Merge (of ETH 2.0 zoals het vroeger heette).

Google Trends toont aan dat de belangstelling voor “ETH 2.0” rond januari 2020 is toegenomen (opmerking: Merge werd eerder aangeduid als ETH 2.0 als onderdeel van de bredere reeks upgrades, dus het is zinvoller om die uitdrukking historisch te analyseren)

Zo’n simplistische logica als “oh maar de Merge komt eraan, dus ETH gaat naar de maan” is precies dat – simplistisch. De wereld weet dat, en de Efficiënte Markthypothese doet de rest – het is ingeprijsd. Dit heeft ons niet van de ene op de andere dag bereikt, zoals de Google Trends gegevens hierboven laten zien.

Dus, met al deze hype en verwachting, zou het me niet verbazen als het de andere kant op gaat. Het kan een koop het gerucht zijn, verkoop het nieuwstype evenement – het type dat we de hele tijd zien in de cryptowereld. Luie verhalen passen bij leunstoel investeerders en clickbait koppen, en ik denk dat dat de wereld is waarin we nu leven. Trap niet in de val; een reeds ingeprijsd evenement zou de markten niet moeten verplaatsen.

Bovendien is er nog een andere factor die hier van cruciaal belang is en die mijn gedachten aanzienlijk beïnvloedt….

Vloed van bevoorrading

Ik heb ETH. Hoewel die ETH, net als zoveel andere investeerders, is ingezet in het Ethereum 2.0 stakingscontract. En met de Merge herhaaldelijk teruggeduwd – iedereen verwachtte dat het nu live zou zijn – heeft deze lock-up van uitgezette ETH aanzienlijk langer geduurd dan verwacht. Wat nog belangrijker is, is dat de vertraging er ook voor heeft gezorgd dat de hoeveelheid opgesloten ETH is gestegen.

Dit betekent dat beleggers hun ETH niet hebben kunnen verkopen.

Soort van. Er bestaan wel “liquid staking” opties. Mijn ETH is inderdaad ingezet op Binance, waardoor ik BETH tokens kreeg (1 BETH voor elke ETH), waardoor ik mijn ETH kon verkopen en mijn blootstelling kon verminderen. Maar in het beste geval is het niet handig en is het een beetje moeilijker dan wanneer ik gewoon mijn eigen ETH vasthoud, terwijl bepaalde ingezette producten zeker worden opgesloten totdat de Merge live is.

En daarmee kom ik op mijn volgende punt. Kijk eens naar de onderstaande grafiek:

11 miljoen ETH tokens zijn nu ingezet, via IntoTheBlock

De grafiek toont de stijging van de ETH inzet sinds het ETH 2.0 stakingscontract in november 2020 live ging. Zoals ik hier zit in april 2022, staat het op 11 miljoen ETH – met een waarde van bijna $ 40 miljard bij de huidige waardering. Onthoud dat de marktkapitalisatie van ETH $ 412 miljard is, wat betekent dat bijna 10% van het aanbod wordt ingezet en zal worden vrijgegeven bij de fusie. Dat is veel aanbod, en het komt allemaal naar een theater bij jou in de buurt.

Wat gebeurt er als al deze ETH plotseling wordt vrijgegeven?

En je vertelt me dat je meer wilt kopen voor het evenement, omdat “Merge goed is voor ETH, dus ETH moon”?

Er is weinig ETH dat beurzen verlaat, gegevens via IntoTheBlock

Langetermijn

Laat ik het kort, maar duidelijk maken. Ik ben dol op Ethereum – ik ben enorm optimistisch op de lange termijn en ondanks mijn verwachtingen van de kortetermijnimpact op de prijs, zal ik nog steeds niet snel iets van mijn ETH verkopen.

Mijn overtuiging in deze voorspelling van een prijsdaling op korte termijn is niet zo hoog als ik het doe voorkomen. Mijn solide vertrouwen in ETH op lange termijn is echter onwankelbaar. En dat is waarom ik voor mij de fusie volhoud – mijn ETH niet verkopen, maar in de aanloop niet meer kopen. Maar nogmaals, ik ben maar een jongen die woorden schrijft op internet.

ETH is de reservevaluta van de digitale wereld

De fusie is zo essentieel voor de onderliggende blockchain en de haalbaarheid van ETH op lange termijn dat het alleen maar een goede zaak kan zijn. ETH wordt enorm de valuta van de digitale wereld – alles is geprijsd in ETH, inclusief NFT’s, metaverse tokens, zelfs het werk van crypto ontwikkelaars – onlangs kocht mijn vriend daadwerkelijk salsalessen in ETH hier in Colombia (OK, salsalessen zijn voor het moment nog in fiat geprijsd, misschien was dat een uitzondering).

Zodra de Merge volledig tot stand is gebracht, zou ik verwachten dat ETH met uitgezette ETH zou verdubbelen of verdrievoudigen (opbrengsten zouden dicht bij 10% kunnen liggen, en mensen houden van passief inkomen). Nu mijnbouw achterhaald is, zal het inflatoire aspect van ETH (momenteel circa 3%) waarschijnlijk ook (licht) deflatoir worden, aangezien het verbranden van de basisvergoeding groter zal zijn dan de inzetbeloningen.

En als mijn voorspelling van een verdubbeling of verdrievoudiging van de uitgezette ETH zodra het stof is neergedaald uitkomt, betekent dit dat 20% of 30% van de ETH op een bepaald moment zal worden ingezet – nogmaals, wat denkt u dat dit met de prijs zal doen?

Ik geloof dat Bitcoin absoluut een vaste waarde aan het worden is als een waardeopslag, een alternatief voor door soevereine gecontroleerde valuta en fiat-besparingen, maar Ethereum is de speeltuin van cryptocurrency, waar ontwikkelaars komen bouwen, projecten worden gelanceerd en radicale ideeën worden gevormd die kunnen de financiële wereld veranderen. En voor dit alles wordt de toegangsprijs betaald in ETH .

De netwerkeffecten van ETH zijn te sterk (het first mover voordeel is hier zo belangrijk) en de langetermijnimplicaties van de fusie (en EIP-1559) zijn te optimistisch, zoals hierboven besproken. Er zullen minder munten worden uitgegeven na de fusie en de deflatoire hoek zal te veel stoom verzamelen – het is onmogelijk dat ETH niet over een voldoende lange periode stijgt.

Dus ik zal geen ETH verkopen, en ik ben ook niet minder optimistisch op de lange termijn. Ik denk gewoon dat het verstandig is om de verwachtingen op middellange termijn te temperen zodra de Merge live gaat.

Het bericht Ethereum Merge – dingen zijn misschien niet wat ze lijken verscheen voor het eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*