Crypto-Prijzen.nl

Ethereum krijgt het eerste zkEVM testnetwerk

Ethereum krijgt het eerste zkEVM testnetwerk

De release van het testnetwerk van een EVM compatibele Zero-Knowledge rollup (zkEVM) vond jaren eerder dan gepland plaats. De prestatie wordt toegeschreven aan zkSync, een protocol dat Ethereum (ETH/USD) schaalplatforms implementeert, meldde CoinDesk.

EVM definieert de regels van de blockchain van blok tot blok. Het nieuwe testnetwerk is de eerste integratie van een ZK rollup die de volledige Ethereum omgeving kan draaien. Het weerspiegelt de verbazingwekkende bekwaamheid van technologie zonder kennis bij het schalen van blockchains.

Optimistisch versus nul-kennis

Ethereum rollups schalen de basislaag op twee manieren: Optimistisch of Zero-Knowledge. De bekendste Optimistic keten is Arbitrum. DyDx van zijn kant heeft ZK technologie gebruikt voor handelstoepassingen.

Historisch gezien waren ZK rollups gericht op één type applicatie per blockchain, omdat het aanpassen van slimme contracten te duur zou zijn in termen van computerbronnen.

zkSync nivellerend speelveld

Tot nu toe hebben arbitrum en optimisme de voorkeur. zkSync begint het speelveld echter gelijk te maken. Op dit moment bieden Optimistic Rollups een enkele, configureerbare omgeving waarin u apps kunt gebruiken zoals Aave (AAVE/USD) uitleenprotocollen, OpenSea en andere NFT marktplaatsen en meer.

Geen wachttijden van twee weken meer

Optimistische rollups worden geleverd met een wachttijd van twee weken, en zkEVM zou deze behoefte wegnemen. Het zorgt voor bijna onmiddellijke finaliteit, lagere transactiekosten en andere extra’s. Tegelijkertijd is de eindervaring voor gebruikers vergelijkbaar met die van Optimistic rollups.

Een fractie van de kosten

ZK rollups gebruiken meer rekenbronnen, wat een belasting vormt voor knooppunten die proberen validiteitsbewijzen zonder kennis op te lossen. De netwerkstatus is echter een fractie van de kosten van Optimistic rollups. Op dit moment bedragen de transactiekosten van Loopring (LRC/USD) en zkSync 1/200 van de prijs op Ethereum Mainnet.

Ethereum schaalproblemen verminderen

Het zal mogelijk zijn om schaalproblemen eerder dan verwacht te verminderen als zkEVM opduikt in staat om vergoedingen te bieden die vergelijkbaar zijn met andere ZK rollups. Blockchain schaling is moeilijk te bereiken met hoge transactiekosten, maar de kosten zijn alleen van belang als de keten applicaties kan hosten, wat de gebruikersvraag stimuleert.

In theorie zal zkEVM de meest populaire applicaties kunnen hosten zonder in te boeten aan kwaliteit, liquiditeit of decentralisatie.

Het bericht Ethereum krijgt het eerste zkEVM testnetwerk verscheen voor het eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*