Crypto-Prijzen.nl

Een digitale dollar kan ‘jaren van ontwikkeling vergen’, zegt Yellen

Een digitale dollar kan ‘jaren van ontwikkeling vergen’, zegt Yellen

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft gezegd dat de ontwikkeling van een digitale valuta van de centrale bank – de digitale dollar – jaren in de maak kan zijn, mochten de VS dat doel nastreven.

Yellen maakte de observatie donderdag tijdens een presentatie aan de Kogod School of Business Center for Innovation van de American University in Washington.

De opmerkingen maakten deel uit van een bredere voorbereide toespraak waarin de voormalige voorzitter van de Federal Reserve verschillende onderwerpen aanstipte, waaronder digitale activa, innovatie en regelgeving.

In haar overzicht van de oprichting van een digitale valuta van de Amerikaanse centrale bank (CBDC), wees Yellen op het recente uitvoeringsbevel ondertekend door president Joe Biden. In de order geeft de president regelgevers de opdracht om de haalbaarheid van het hebben van een CBDC of digitale dollar te bestuderen, zelfs als ze kijken naar wat nodig is om het betalingssysteem te verbeteren.

Als een verplichting van de centrale bank zou een CBDC een vorm van vertrouwd geld kunnen worden dat vergelijkbaar is met fysiek geld, maar mogelijk enkele van de verwachte voordelen van digitale activa biedt.”

Als zodanig zou een digitale dollar voordelen bieden zoals een gemakkelijke, snelle en goedkope manier om geld te verzenden en te ontvangen.

Digitale dollar ‘jaren, geen maanden’ verwijderd van lancering

Van de problemen die moeten worden behandeld in een rapport over de uitgifte van een digitale dollar, zegt Yellen dat de gevolgen voor het Amerikaanse betalingssysteem het hoogst scoren. Financiële stabiliteit en financiële inclusie zijn belangrijke referentiepunten voor de administratie, voegde ze eraan toe.

Afgezien daarvan is er de noodzaak om te kijken naar mogelijke implicaties voor economische groei en nationale veiligheid, waarbij financiële criminaliteit ook een relevant onderwerp is. Hoe de Amerikaanse digitale dollar “zou interageren met bestaande nationale valuta’s, buitenlandse CBDC’s of particuliere stablecoins“, maakt ook deel uit van de discussie en het overleg over dit onderwerp.

Over wat het rapport zou kunnen bevatten en wanneer de VS waarschijnlijk een CBDC zal hebben, merkte Yellen op:

Ik kan je nog niet vertellen welke conclusies we zullen trekken, maar we moeten duidelijk zijn dat het uitgeven van een CBDC waarschijnlijk een grote ontwerp- en engineeringuitdaging zou vormen die jaren van ontwikkeling zou vergen, niet maanden.”

Regelgevers moeten ’tech-neutraal’ zijn

De opmerkingen van de voormalige Fed voorzitter hadden ook betrekking op de regulering van digitale activa, en merkte op dat “regulering gebaseerd moet zijn op risico’s en activiteiten, niet op specifieke technologieën”.

Volgens haar moeten toezichthouders ’tech-neutraal’ met zaken als consumentenbescherming gekeken, ongeacht of de activa in kwestie zijn opgeslagen op een gedistribueerd grootboek of balans.

Het principe van technische neutraliteit is ook van toepassing op problemen met betrekking tot belastingontduiking, illegale financiering en nationale veiligheid – onderwerpen die tegenwoordig bijzonder relevant zijn in de wereld“, voegde ze eraan toe.

Yellen heeft eerder verklaard dat de VS zullen trachten gebruik te maken van een regelgevend kader dat innovatie ondersteunt, zelfs als autoriteiten de stablecoin markt nauwlettend in de gaten houden.

Het bericht Een digitale dollar kan ‘jaren van ontwikkeling vergen’, zegt Yellen verscheen voor het eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*