Crypto-Prijzen.nl

ECB promoot de digitale euro, kalmeert angst

ECB promoot de digitale euro, kalmeert angst

In december publiceerde de Europese Centrale Bank een paper waarin wordt aangetoond waarom het een vergissing is om aan te nemen dat CBDC’s en fiatgeld aan dezelfde voorwaarden zijn onderworpen, meldde CoinFi. De auteurs van het artikel wezen erop dat het een slechte tijd is voor vergoedingen, maar stelden de vraag of de CBDC houdbaar zou zijn zonder een vergoeding of kostendekkingsstructuur.

De krant merkte op:

Met contant geld worden handelaren niet geconfronteerd met kosten per transactie. Ze hebben ook geen acceptatieapparaat nodig. Dit is mogelijk niet het geval voor CBDC. Het ontwerp van kostendekkings- en vergoedings-/compensatiestructuren moet gebaseerd zijn op een uitgebreide analyse en rekening houden met alternatieve (en slechts gedeeltelijk verenigbare) principes.

3 basisfactoren voor CBDC succes

Het document van de ECB identificeerde drie basisfactoren die het succes van de CBDC zouden verzekeren. Deze stimuleerde geselecteerde tussenpersonen, gaf de CBDC een soort status als wettig betaalmiddel en stimuleerde de vraag van klanten naar CBDC betalingsopties.

Europeanen tegen digitale euro

Veel Europeanen zijn tegen het idee van een digitale euro en uiten hun bezorgdheid over privacyschendingen. De centrale bank probeerde deze te sussen met de volgende bewering:

Als openbare en onafhankelijke instellingen hebben centrale banken er geen belang bij om de betalingsgegevens van gebruikers te gelde te maken. Zij zouden dergelijke gegevens alleen verwerken voor zover dat nodig is voor de uitvoering van hun taken en in volledige overeenstemming met doelstellingen en wetgeving van algemeen belang.

De krant vestigde de aandacht op de groeiende populariteit van stablecoins en de dominantie van niet-Europese entiteiten die betalingen in Europa verwerken. Wat betreft concurrentie tussen banken, adviseerde de ECB om een digitale euro te lanceren om deze te verbeteren. Volgens de centrale bank zou de invoering van de digitale euro banken een prikkel geven om hogere depositorentes of betere diensten aan te bieden. Hierdoor zouden ook de economische resultaten verbeteren.

Nigeria en China hebben aanbevelingen van de ECB uitgevoerd

Zowel Nigeria als China lanceren hun eigen CBDC’s. Blijkbaar hebben ze al enkele van de aanbevelingen van de ECB uitgevoerd. Een van die maatregelen was het plaatsen van een limiet op CBDC saldi en transacties om banken te beschermen tegen ondermijning. De ECB wees in het document op de noodzaak van limieten.

The post ECB promoot de digitale euro, kalmeert angst appeared first on Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*