Crypto-Prijzen.nl

De centrale bank van Oekraïne gaat CBDC proef uitvoeren op de Stellar blockchain

De centrale bank van Oekraïne gaat CBDC proef uitvoeren op de Stellar blockchain

Tascombank, een van de oudste commerciële banken in Oekraïne, bereidt zich voor om een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) te testen onder toezicht van de Nationale Bank van Oekraïne (NBU). Een rapport onthulde dit nieuws eerder vandaag en merkte op dat Tascombank in deze proef de handen ineen heeft geslagen met het wereldwijde fintech platform Bitt. Naar verluidt zal de elektronische hryvnia worden gebouwd en getest op de Stellar blockchain.

Volgens het rapport valt de CBDC onder de huidige e-geldwetgeving van Oekraïne en zal de lancering plaatsvinden op het digitale valutabeheersysteem (DCMS) van Bitt. De pilot zal in 2022 van start gaan en zal het gebruik van de CBDC testen in de loonlijsten van openbare werknemers, peer-to-peer (P2P) betalingen en betalingen aan verkopers. Dit proefprogramma wordt naar verluidt gesteund door het Oekraïense ministerie van Digitale Transformatie.

In een reactie op deze ontwikkeling zei Valeriy Danilenko, plaatsvervangend voorzitter van Tascombank, dat de betrokken partijen ernaar streven om binnen de kortst mogelijke termijn een pilot uit te voeren. Hij heeft echter niet bekendgemaakt hoe lang de CBDC test zou duren. Danilenko voegde eraan toe dat de bank zich afvraagt hoeveel gebruikers ze aan de pilot zal laten deelnemen, aangezien er burgers, handelaren en instellingen in zullen worden opgenomen.

De vice-minister van Digitale Transformatie, Oleksandr Bornyakov, wees erop dat,

Dit proefproject zal dienen als technologische basis voor de uitgifte van elektronisch geld en is de volgende belangrijke stap om innovatie van betalings- en financiële infrastructuur in Oekraïne te bevorderen.

De race om CBDC’s te lanceren wordt steeds intensiever

Het besluit van Oekraïne om komend jaar een CBDC te testen, komt nadat het ministerie van Digitale Transformatie in januari de samenwerking met de Stellar Foundation aankondigde. Nu het land komend jaar begint met het testen van zijn elektronische hryvnia, is de CBDC relatief snel geweest. Het is echter vermeldenswaard dat NBU sinds 2017 CBDC’s onderzoekt.

Deze ontwikkeling plaatst Oekraïne voor op veel Europese landen, aangezien de meeste centrale banken momenteel onderzoek doen naar de use-cases van CBDC’s. Niettemin is Frankrijk de leider met betrekking tot CBDC’s in Europa na het voltooien van een grensoverschrijdend betalingsexperiment met de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse.

Buiten Europa heeft China meerdere mijlpalen bereikt met zijn CBDC na het uitvoeren van grootschalige pilots. Het land zal zijn digitale renminbi verder testen tijdens de komende Olympische Winterspelen. De Bahama’s is echter het enige land dat tot nu toe zijn CBDC heeft weten te lanceren. Het land heeft in oktober vorig jaar zijn Sand dollar uitgerold.

The post De centrale bank van Oekraïne gaat CBDC proef uitvoeren op de Stellar blockchain appeared first on Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*