Crypto-Prijzen.nl

De acceptatie van Bitcoin door de Centraal-Afrikaanse Republiek als wettig betaalmiddel – een ijdele hoop of een reddingsboei?

De acceptatie van Bitcoin door de Centraal-Afrikaanse Republiek als wettig betaalmiddel – een ijdele hoop of een reddingsboei?

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is na El Salvador het tweede land geworden dat Bitcoin als officiële valuta heeft aangenomen, en het eerste land in Afrika dat dit doet. BTC wordt een wettig betaalmiddel naast de CFA franc. Wetgevers van het land hebben unaniem gestemd om cryptocurrencies te legaliseren.

“Deze stap plaatst de Centraal-Afrikaanse Republiek op de kaart van ’s werelds brutaalste en meest visionaire landen”, zei CAR-president Faustin Archange Touadera.

Waarom het IMF ontevreden is met deze zet?

Financiële instellingen zijn begrijpelijkerwijs niet blij met deze zet. El Salvador’s adoptie van Bitcoin werd vorig jaar zwaar bekritiseerd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat “grote risico’s in verband met het gebruik van Bitcoin voor financiële stabiliteit, financiële integriteit en consumentenbescherming” noemde.

Gevraagd tijdens een briefing naar zijn mening over het besluit van de Centraal-Afrikaanse Republiek en of andere landen die geïnteresseerd zijn in een dergelijke stap het IMF daarvoor moeten raadplegen, zei Abebe Aemro Selassie, directeur van het Afrika-departement van het IMF, dat regeringen overwegingen moeten maken over adoptie van digitale valuta’s van de centrale bank, zoals de eNaira uitgerold door Nigeria, zonder direct antwoord te geven op de vraag over de adoptie van Bitcoin, aangezien dat het geval was voor de CAR, niet voor CBDC’s.

“Het punt dat ik hier wil benadrukken, is dat ik denk dat het heel belangrijk is om zulke dingen niet te zien als een wondermiddel voor de economische uitdagingen waarmee onze landen worden geconfronteerd. Dus als onderdeel van een goed gestructureerde, je weet wel, beweging naar digitalisering, naar het gebruik van regionale valuta’s van centrale banken, en die uitrollen. Ik denk dat het kan bijdragen aan een robuust betalingssysteem, afwikkelingssysteem in onze landen. Maar door gewoon willekeurig te adopteren, is de bereidheid om Bitcoin te gebruiken iets waar heel, heel zorgvuldig naar moet worden gekeken, “zei Selassie.

Uit deze reactie blijkt duidelijk waarom het IMF tekeer ging tegen El Salvador, en hetzelfde zal doen voor elk land dat op de Bitcoin-trein wil springen – het is omdat ze het niet willen – ze promoten hun alternatief, namelijk CBDC.

Kan de CAR het succesverhaal van El Salvador repliceren?

Toen El Salvador vorig jaar dezelfde stap aankondigde, verkeerde de cryptomarkt in een staat van verwarring. Destijds daalde de prijs van BTC daardoor met 16%.

Mensen wisten niet hoe dit zou werken in een arm land als El Salvador, met een kleinere bevolking dan New York City en het grootste deel van het land zonder smartphones of internet.

Het gaat niet beter met de burgers van de CAR: slechts 12% heeft toegang tot internet, het is een van de armste landen ter wereld en negen jaar burgeroorlog heeft het land geteisterd.

Het wordt momenteel door critici op dezelfde manier gezien. Uit cijfers van de Economist Intelligence Unit blijkt dat slechts 14% van de inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek toegang heeft tot elektriciteit. Minder dan de helft heeft een mobiele telefoonaansluiting.

“Gezien de enorme barrières voor acceptatie en risico’s die aan het gebruik zijn verbonden, en schijnbaar beperkte voordelen, verwachten we geen wijdverbreide acceptatie van cryptocurrencies in het land”, zei EIU-analist Nathan Hayes.

De beweringen hebben echter enige geldigheid, want toen El Salvador Bitcoin als wettig betaalmiddel aannam, was er een kleine, maar groeiende cryptogemeenschap, terwijl de CAR mensen relatief weinig kennis van Bitcoin hebben, en het land wordt geplaagd door vele andere dringende problemen.

Bron: Centrale Reserve Bank van El Salvador

De Centraal-Afrikaanse Republiek zou de toekomst van Bitcoin mogelijk goed kunnen omarmen. De CAR heeft een overvloed aan waterbronnen, waardoor het een ideale bestemming is voor toekomstige BTC mining activiteiten. Er zijn watervallen in het land die hydro-elektrische energie opwekken, en dammen in de Mbali Lim rivier die ongeveer 80% van de elektriciteit van het land leveren.

De economie van de CAR is sterk afhankelijk van de export, met name hout, diamanten, katoen en koffie. De grootste handelspartner van het land is België, dat de meeste van zijn diamanten importeert. Frankrijk koopt ook veel koffie en tabak die in het land worden geproduceerd. Saoedi-Arabië, Duitsland en China zijn andere relatief grote handelspartners.

Welke andere landen kunnen BTC vervolgens adopteren?

De officiële munteenheid van de Centraal-Afrikaanse Republiek is de CFA-franc (XAF), beheerd door de Bank of Central African States (BEAC). Geïntroduceerd als de munteenheid van de Franse koloniën in Afrika in 1945, is het gekoppeld aan de euro en ondersteund door de Franse schatkist. De CFA-franc wordt gebruikt door vijf andere landen in de Economische en Monetaire Unie van Centraal-Afrika: Kameroen, Tsjaad, Republiek Congo, Equatoriaal-Guinea en Gabon. Het kan zijn dat deze landen beginnen te overwegen om Bitcoin in hun gemeenschappelijke financiële systeem te integreren.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat er grootschalige BTC-transacties plaatsvinden tussen de CAR en zijn belangrijkste handelspartners in Europa, Azië en het Midden-Oosten, zou blockchain-technologie een haalbare oplossing kunnen bieden voor het digitaliseren van supply chains tussen hen.

Conclusie

We zullen moeten afwachten of het Bitcoin-verhaal van de Centraal-Afrikaanse Republiek net zo succesvol zal zijn als dat van El Salvador. Bitcoin is misschien de enige hoop die overblijft voor het land dat wordt geteisterd door armoede, burgeroorlog, politieke onrust en andere problemen, en het is dan ook niet gek dat het land zich tot de crypto currency keert. Machtige landen proberen hun eigen regels op te leggen aan zwakke landen als El Salvador en de CAR. De vraag is, hoe kunnen ze weten wat het kernprobleem is? Zou armoede een oorzaak kunnen zijn van de burgeroorlog en andere sociale problemen? Wat als Bitcoin mensen zou helpen om beter te leven? Misschien is het het wondermiddel waar ze naar op zoek waren? Waarom laat je ze het niet proberen? Er kan echt niets ergers gebeuren.

Als het wonder gebeurt, en de CAR heeft een beetje van het succes van El Salvador, dan is er geen twijfel dat Bitcoin het verschil heeft gemaakt en dat het succes van El Salvador geen toeval was. Het zou ook andere landen inspireren om dit voorbeeld te volgen. Als gevolg hiervan zouden we de acceptatie van Bitcoin op een triomfantelijke manier over de hele wereld kunnen zien stijgen.

Het bericht De acceptatie van Bitcoin door de Centraal-Afrikaanse Republiek als wettig betaalmiddel – een ijdele hoop of een reddingsboei? verscheen eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*