Crypto-Prijzen.nl

Crypto wijkt dit jaar voor de derde keer af van aandelen

Crypto wijkt dit jaar voor de derde keer af van aandelen

Wat een week voor crypto.

De ineenstorting van een van de belangrijkste beurzen in de sector, FTX, heeft de hele markt in de war gebracht (diepe duik lees je hier). Met een gat op de balans van naar verluidt tot $8 miljard, zijn de markten weer aan het wiebelen.

Het is het grootste evenement in crypto sinds mei, toen Luna, de voormalige top 10-munt, naast de UST-stablecoin naar nul crashte. Het plotten van de prijs van Bitcoin in de loop van het jaar laat zien hoe deze twee gebeurtenissen de prijs in beide gevallen naar beneden trokken.

Ik heb dit jaar veel werk verricht aan de correlatie tussen Bitcoin en de aandelenmarkt, meest recentelijk deze diepe duik. Ik heb deze correlatie uitgezet en merkte dat deze in april van dit jaar duidelijk toenam, precies toen we overgingen op een nieuw renteregime.

Zoals dit recente rapport van Bitfinex aangeeft, begon de correlatie in oktober te dalen – ook weerspiegeld in de bovenstaande grafiek. Het rapport gaf ook aan dat de prestaties van Bitcoin en Ethereum dit jaar beter waren dan die van technologieaandelen zoals Meta en Snap.

De afgelopen week hebben we echter een grote afwijking gezien. Dit komt natuurlijk door het FTX-debacle. Als FTX niet was geïmplodeerd, is het interessant om te fantaseren over waar Bitcoin zou kunnen zijn geweest. Een positieve inflatiewaarde zorgde ervoor dat de aandelenmarkt omhoog schoot, waarbij de Nasdaq met 7,5% steeg en de S&P 500 met meer dan 5%.

Hoewel Bitcoin herstelde, blijkt uit het plotten van de prijzen in de loop van het jaar dat dit de derde grote afwijking is tussen de twee activaklassen: de eerste was de ineenstorting van Luna (8 mei) en Celsius die de opnames opschortte, wat hun ineenstorting veroorzaakte (12 juni).

De gegevens schetsen een interessant beeld. Hoewel Bitcoin het hele jaar door crypto wordt gevolgd, blijft het gevoelig voor enorme idiosyncratische risico’s. De volatiliteit is ook een stuk groter dan de aandelenmarkt, om het zacht uit te drukken. Kijk maar eens naar de grafiek die ik hieronder heb uitgezet, van de dagelijkse prijsverandering van beide activaklassen.

Kortom, Bitcoin blijft in hoge mate de gevangene van het onzekere macroklimaat waarin we ons bevinden. Inflatiemetingen en de acties van de Federal Reserve blijven van cruciaal belang, die de rentetarieven met ongekende snelheid hebben verhoogd.

Crypto houdt echter nog steeds idiosyncratische risico’s vast – zoals de gebeurtenissen van deze week aangeven. Voorafgaand aan FTX zagen we ook de ineenstorting van Luna en het Celsius-incident de cryptomarkten doen tuimelen terwijl de aandelenmarkt gewoon doorging.

IT zal interessant zijn om de correlatie en volatiliteit op de lange termijn te volgen, maar op dit moment – en in ieder geval in de nabije toekomst – blijft crypto een significante verlaging als het gaat om risico.

Het bericht Crypto wijkt dit jaar voor de derde keer af van aandelen verscheen eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*