Crypto-Prijzen.nl

Crypto heeft een besmettingsprobleem en het is nog niet voorbij

Crypto heeft een besmettingsprobleem en het is nog niet voorbij

De ineenstorting van de cryptomarkten blijft slachtoffers maken, aangezien deze week opnieuw meer nieuws heeft gebracht van bedrijven die in het vat van insolventies staren. De trapsgewijze nood laat zien hoe insulaire en verward het web van de hele cryptocurrency ruimte momenteel is.

Om dit te illustreren, volstaat een simpele blik op Three Arrows Capital (3AC).

Three Arrows Capital

Three Arrows Capital is een hedgefonds dat in 2012 is opgericht en ook kan worden omschreven als een crypto venture capital fonds. Opgericht door de spraakmakende Su Zhu, werd het snel een van de grootste bedrijven in crypto.

Een van zijn investeringen was in Luna, het algoritmische stablecoin ecosysteem dat vorige maand implodeerde en een project van $ 40 miljard + de ether in stuurde (bedoelde woordspeling). Het is moeilijk om precies te kwantificeren aan hiervan hoeveel 3AC is blootgesteld, maar als je min of meer op de chain springt, wordt bevestigd dat ten minste $ 200 miljoen aan blootstelling van bekende wallets is, terwijl het cijfer volgens sommige analisten vermoedelijk nog hoger ligt dan $ 450 miljoen.

Met geruchten die wervelden en de markten bleven tanken, nam de verkoopdruk toe en was er nergens uitstel te zien. Na drie dagen van de sociale media te zijn verdwenen, verbrak CIO Zu Shu eindelijk zijn stilzwijgen.

Su had in het verleden verkondigd dat we ons nu in een “supercyclus” zouden bevinden – met andere woorden, het historisch cyclische karakter van cryptocurrency behoort tot het verleden en grote correcties of bearmarkten zullen niet langer plaatsvinden. Hij plaatste zelfs het Luna symbool (moon-emoji) in zijn Twitter-bio en hekelde, net als Luna oprichter Do Kwon, iedereen die twijfelde aan de levensvatbaarheid van het Terra model.

Wat er mis ging

3AC is nog een ander bedrijf dat leek te vertrouwen op de hefboomwerking. In veel opzichten werkt het als een modernere, digitale versie van de beruchte reddingsoperatie van het LCTM hedgefonds in 1998. Toen de bullmarkt omhoogschoot, werd hefboomwerking royaal ingeprent en 3AC drukte voor de lol rendementen af. Nu de muziek is gestopt en de lichten aan zijn, zien we waar deze bedrijven echt van gemaakt zijn.

Het probleem dat we zien met crypto, en wat het heersende sentiment op dit moment een van extreme angst maakt, is hoe verweven veel van deze bedrijven zijn. Maandag kondigde crypto broker Voyager Digital, genoteerd aan de beurs van Toronto, aan dat ze 15.250 bitcoins en $ 350 miljoen USDC aan 3AC hadden uitgeleend, wat neerkomt op $ 666 miljoen op basis van de huidige prijs van bitcoin.

Voyager heeft gevraagd om de volledige lening voor 27 juni af te lossen, maar aangezien 3AC waarschijnlijk insolvent is, lijkt dat ambitieus. Hoewel de omvang van de schade hier nog steeds ernstig is en Voyager sindsdien een limiet van $ 10.000 heeft gesteld aan de geld opnamens van klanten. De koers van het aandeel is dit jaar met 95% gedaald.

Besmetting voortgezet

De dominostenen gaan door. Alameda Research, die eerder $ 75 miljoen in Voyager had geïnvesteerd, verleende Voyager een lening van $ 250 miljoen om te voldoen aan de “liquiditeitsbehoeften van de klant”, in de hoop het spartelende bedrijf nieuw leven in te blazen en hun eigen investering te redden.

Alameda is opgericht door Sam Bankman-Fried, die ook de CEO is van een van ’s werelds toonaangevende beurzen, FTX. FTX heeft maandag zelf een lening van $ 250 miljoen verstrekt aan BlockFi, die zich in dezelfde branche bevindt als Celsius, om de liquiditeit van het bedrijf te versterken.

De financiële gegevens van BlockFi werden gelekt op Twitter, waar werd onthuld dat ze op de een of andere manier verlies hadden geleden tijdens de explosieve bull run. Nu we ons in een gevaarlijke bearmarkt bevinden waarin de besmetting circuleert, is het de bedoeling dat klanten hen geld toevertrouwen?

Dan is er Tether, de controversiële stablecoin die zichzelf heeft gevestigd als het grootste liquiditeitspaar voor de meeste cryptocurrencies, en het meeste volume op alle beurzen genereert. Ik schreef vorige week in mijn diepe duik in de Celsius crisis hoe Tether in juni 2020 (als hoofdinvesteerder) had geïnvesteerd in een seeding ronde voor Celsius en ook een lening van $ 1 miljard aan het bedrijf had verstrekt.

Het bedrijf werd zelfs gedwongen naar buiten te treden en te verduidelijken dat “hoewel de investeringsportefeuille van Tether een investering in (Celsius) omvat, die een minimaal deel van ons eigen vermogen vertegenwoordigt, er geen correlatie is tussen deze investering en onze eigen reserves of stabiliteit”.

Maar in werkelijkheid is er geen manier om hun bewering te verifiëren, en dat is een deel van het probleem hier. Het is een uitdaging om precies te kwantificeren hoe ver de besmetting gaat. Wie heeft blootstelling aan wie? Wiens liquiditeit is waar opgesloten? Geen van deze balansen zijn openbaar (met uitzondering van Voyager Digital), en beleggers worden gedwongen om gewoon koersen zoals de bovenstaande van Tether tegen de nominale waarde aan te nemen.

Web

Het bovenstaande zijn slechts enkele van de meest spraakmakende incidenten die de afgelopen week naar buiten zijn gekomen. Alleen al het feit dat ik hier zit en dit schrijf, symboliseert hoe groot dit probleem is. Er mag geen speculatie en giswerk zijn, over wie aan wie wordt blootgesteld. Maar niemand weet wat er echt aan de hand is bij al deze crypto-hedgefondsen en leenplatforms, omdat er geen regelgeving is en de openbaarmaking minimaal is.

Ik zei dat wanneer Terra onderging, die besmetting zou circuleren en faillissementen zouden plaatsvinden. We hebben nu zowel Celsius als 3AC van het randje zien vallen. Verwacht dat meer bedrijven zullen volgen. Als je dat nog niet hebt gedaan, is het tijd om zeer voorzichtig te zijn wat betreft het nemen risico en vast te stellen aan wie je precies wordt blootgesteld. Dit is nog niet voorbij.

Het bericht Crypto heeft een besmettingsprobleem en het is nog niet voorbij verscheen eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*