Crypto-Prijzen.nl

Bitcoin’s ‘digitale goud’ label en waarom het uit elkaar valt

Bitcoin’s ‘digitale goud’ label en waarom het uit elkaar valt

Recente prijsdalingen van Bitcoin hebben ertoe geleid dat verschillende analisten zich afvragen of de “digitale goud” bijnaam van het vlaggenschip van de cryptocurrency nog steeds geldt. Is het nog steeds een betere waardeopslag? Veilige haven?

Sommige analisten zeggen dat Bitcoin’s pleidooi voor “digitaal goud” uit elkaar valt. Hebben ze gelijk?

De benchmark cryptocurrency heeft de afgelopen maanden meer gehandeld als een risicoactief dan als een inflatiehedge of waardeopslag.

Bitcoin is geen ‘digitaal goud’

De correlatie met aandelen is op het hoogste niveau in maanden en is de afgelopen weken toegenomen door wereldwijde geopolitieke spanningen en economische onzekerheid. Aan de andere kant zijn de goudprijzen de laatste tijd enorm gestegen, omdat beleggers vluchten naar activa van veilige havens.

B2C2 handelaar Chris Dick zegt dat het de hoge correlatie met aandelen is die achter de nederlaag van Bitcoin (BTC) zit, terwijl goud gestaag wint.

Deze correlatie laat zien dat Bitcoin zich op dit moment stevig gedraagt als een risicoactief – niet de veilige haven die het een paar jaar geleden werd aangeprezen“, vertelde hij aan CNBC.

Om dat in perspectief te plaatsen: BTC en aandelen zijn dit jaar enorm gedaald. Deze week daalde BTC/USD onder $ 37k toen de S&P 500 in een correctie zakte. Wanneer aandelen stijgen, stijgt Bitcoin of omgekeerd. Ondertussen is goud grotendeels ongecorreleerd gebleven en bereikte het een hoogtepunt in 52 weken in de buurt van $ 1.920 per ounce, terwijl de wereldwijde markten kelderden.

Maar hoewel BTC zich niet gedraagt als de “opslag van waarde” die het bedoeld is, zegt Dick van B2C2 dat het te maken heeft met de acceptatiecyclus van Bitcoin. Hij suggereert dat het “digitale goud” label nu niet van toepassing is, maar dat betekent niet dat het zeker niet zal gebeuren.

Volgens hem heeft de intrede van beleggers in crypto uit traditionele activaklassen veel te maken met de correlatie met aandelen. Toch stelt hij dat die relatie “op elk moment kan breken gezien de verschillende fundamenten voor elke markt”.

Vijay Ayyar, een senior executive bij de in Londen gevestigde cryptobeurs Luno lijkt het daarmee eens te zijn. Hij merkt op dat “Bitcoin nog steeds vroeg in zijn volwassenheidscurve is om stevig in de categorie van ‘digitaal goud’ te worden geplaatst“.

Dus Bitcoin gedraagt zich momenteel niet als “digitaal goud”, maar heeft het de basisprincipes om het te zien worden?

Ayyar denkt dat dit hoogstwaarschijnlijk het geval is. Wijdverbreide acceptatie, zei hij, kan Bitcoin helpen de waardeopslag te worden die goud momenteel is. Volgens hem is het beperkte aanbod van Bitcoin en de onafhankelijkheid van enige controle door een natie de sleutel.

Deze sentimenten weerspiegelen die van de meeste Bitcoin houders: de langetermijnvooruitzichten van BTC zijn fundamenteel sterk.

Het bericht Bitcoin’s ‘digitale goud’ label en waarom het uit elkaar valt verscheen voor het eerst op Invezz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*