Crypto-Prijzen.nl

Binance spark wash trading bonanza, maar het maakt allemaal deel uit van hun plan

Binance spark wash trading bonanza, maar het maakt allemaal deel uit van hun plan

De crypto bearmarkt is in volle gang.

Bitcoin is onder het niveau van zijn vorige bullmarkt high in 2017 gedoken.

NFT’s zijn verpletterd – de collectie die zogenaamd “blue-chip” was, de Bored Ape Yacht Club, verloor 75% van zijn waarde in een tijdsbestek van 7 weken. Het is bijna alsof mensen zich realiseren dat tekenfilmapen in een plotseling risicovolle omgeving, nog niet in aanmerking komen om te dienen als een veilige haven.

Elders breidde de woordenschat van de wereld zich uit toen we allemaal de betekenis leerden van een nieuwe uitdrukking – “doodsspiraal” – nadat de spectaculaire ineenstorting van de UST bankrekeningen, collegegelden en meer had weggevaagd, wat een verwoestende klap voor de industrie was. Persoonlijk was het de meest trieste aflevering die ik heb meegemaakt in mijn jaren in crypto, gezien het feit dat zoveel investeerders dachten dat het een stabiele munt was, in plaats van een van die “onstabiele” stabiele munten die plotseling zo in de mode zijn.

In werkelijkheid heeft de high-bèta industrie gedaan wat de high-bèta industrie altijd doet in moeilijke macro situaties: de aandelenmarkt naar beneden gevolgd, alleen veel gewelddadiger. Dat hoeft niet te verbazen, zoals ik vorige week al schreef.

Beurzen netten samen een zegereeks

Afgelopen week bracht echter iets beter nieuws aan. De S&P 500 dreef behoorlijk voort en boekte vier opeenvolgende dagen winst in de aanloop naar het uiterst belangrijke banenrapport van vrijdag. Nadat dit rapport ruim boven de verwachtingen uitkwam – 372.000 vergeleken met de 250.000 die waren voorspeld – viel de markt…een beetje stil en sloot zelfs op 0,1%.

Het is vreemd. De markten waren echter schijnbaar onder de indruk van de cijfers, maar aarzelden om te veel vrolijkheid te tonen, aangezien betere macrocijfers een lagere kans op een recessie betekenen. En een lagere kans op een recessie betekent natuurlijk dat Jerome Powell waarschijnlijk die cruciale rentetarieven zal verhogen. Dus goed nieuws stuurt aandelen omlaag en slecht nieuws stuurt ze omhoog?

Het is een grappige wereld waarin we leven en het feit dat ik een investeerder ben, herinnert me momenteel aan mijn noodlottige steun aan een worstelend voetbalteam (Newcastle) in de afgelopen twee decennia. Ik heb altijd gewild dat mijn favoriete spelers het goed zouden doen, maar niet te goed, anders zouden ze worden gecontracteerd door betere clubs (naar jou kijkend, Yohan Cabaye).

Waar hoop ik dan precies op? Ik weet het niet echt, en dat is precies hoe het beleggerssentiment vrijdag was.

Rebound cryptogeld?

Laten we hoe dan ook overgaan van tangentiële voetbalanalogieën naar Bitcoin. Zoals hierboven vermeld, is de macro op dit moment het enige dat er echt toe doet. Ik heb onlangs talloze stukken geschreven over doodsspiralen, besmetting en de andere eigenaardigheden die door de cryptomarkten worden weergalmd (wat moet een man doen om hier goed nieuws te krijgen?), maar zonder grootschalige gebeurtenissen voor een paar van weken, is het nu weer macro gecontroleerd.

Maar toen ik vanmorgen uit bed strompelde en nipte van mijn wake-me-up smoothie (ik zou het ten zeerste aanbevelen – hoewel ik te veel bevroren bessen aan deze editie heb toegevoegd, wat erg verontrustend was), pakte ik mijn telefoon om mijn inbox te bekijken en deze zat vol met nieuwsbrieven en verhalen over Binance die recordvolumes neerzette na hun beslissing om de kosten voor Bitcoin handel te verwijderen.

Dit bracht me in verwarring.

Binance bood al een van de laagste tarieven in de branche tegen een vergoeding van 0,1% (met nog eens 25% korting als men in native token BNB betaalt), en toch zorgt een verlaging van 100 bps ervoor dat het volume explodeert? Ik zou sceptisch zijn dat zelfs de grote Jerome Powell zoveel beweging zou kunnen veroorzaken met een verlaging van 100 bps, en dat die man in zijn eentje het universum bestuurt, zo lijkt het. (Onderliggende gegevens voor onderstaande grafieken geleverd door de uitstekende Kaiko).

Als je je cursor helemaal naar rechts op de bovenstaande grafiek beweegt, zie je de piek in volume onmiddellijk op vrijdag, springend naar $ 11 miljard per dag. Dat is de tweede alleen voor de monsterlijke $ 14 miljard op 19 mei 2021, een maand die in het geheugen van elke crypto-investeerder is gebrand, aangezien Bitcoin opende op $ 57.000 en sloot op $ 37.000.

Maar relatief gezien kwam de piek van vrijdag te midden van relatief rustige marktomstandigheden, waarbij er niets echt gebeurde buiten Elon Musk die de stekker uit een transactie van $ 44 miljard trok (wat is er nieuw?). Toch leek het bewijsmateriaal de beweringen te ondersteunen dat de wijziging van het nultarief tot een stijging van het volume had geleid. Dit werd verder ondersteund bij het omdraaien van de USD-noemer van de vorige grafiek naar Bitcoin.

Voor een langere tijdshorizon van de volumetrends die helemaal teruggaan tot de oprichting van Binance, klik op “Speeltijdlijn” in de linkerbovenhoek van de onderstaande grafiek. En ja, dit is niet iets waarvan ik dacht dat ik het snel zou zeggen, maar we hebben een recordhoogte. In termen van Bitcoin had Binance het hoogste dagelijkse volume ooit verhandeld op 8 juli en het was niet bijzonder dichtbij.

Omdat ik dacht dat mijn computer raar deed toen ik zag dat de handel in Bitcoin een recordhoogte bereikte, zette ik dezelfde grafiek uit, maar pakte dit eer Ethereum om te zien of ik een patroon kon ontdekken. Zoals je hieronder zult zien, is er historisch gezien een bijna exacte relatie tussen het BTC en het ETH volume. De belangrijkste uitzondering hierop is – je raadt het al – afgelopen vrijdag. Wanneer je je cursor naar rechts van de grafiek beweegt en naar vrijdag kijkt, toen het volume in BTC verticaal ging zoals hierboven vermeld, bleef het ETH-volume grotendeels stagneren.

Voor degenen onder jullie die liever statistieken hebben dan naar mooie foto’s kijken, de correlatie sinds het begin van 2020 was een behoorlijk verbluffende 0,87, dus vrijdag was zeker een uitbijter. Ik heb hier mijn eigen hypothesetest samengesteld om te concluderen dat het resultaat statistisch significant was, zelfs bij het 99% betrouwbaarheidsinterval, voordat ik me realiseerde dat ik gewoon een loser was en het is een tijdje geleden dat ik mijn statistieken heb kunnen oefenen. Een blik op de onderstaande grafiek is alles wat je nodig hebt om de relatie en divergentie op vrijdag te zien.

Dus, wat nu?

Ik zal je vertellen – wash trading, dat gebeurt er nu. Dit is een van de meest flagrante gevallen van wash trading die ik onlangs heb gezien, en dat zegt iets als het over crypto gaat. Deze transacties zijn niet echt, om meer simplistische taal te gebruiken.

Binance pusht zijn native token, BNB, agressief en een van de routes die ze nemen is met VIP-tiers. Hoe meer je handelt, hoe meer je door de niveaus gaat en hoe meer beloningen je krijgt. Door de vergoedingen volledig te verwijderen uit de Bitcoin handel, is er niets dat accounts ervan weerhoudt om met zichzelf te handelen om hun volume te vergroten en door de VIP-niveaus te gaan.

Dit werd al snel erkend door Binance, die aankondigde dat ze op volume gebaseerde VIP-tiers opnieuw zouden modelleren. Maar dan is de natuurlijke vraag waarom überhaupt VIP-niveaus hebben als er al geen kosten zijn? Waarom verwijder je Bitcoin niet gewoon uit de vergelijking?

Advertentie

2022 is een jaar waarin Coinbase, crypto.com en een hele reeks concurrenten enorm hebben geworsteld terwijl ze veel geld uitgaven aan advertenties. Herinner je je die dure SuperBowl advertenties nog waar Matt Damon 60 seconden over het scherm huppelde (tegen een kostprijs van $ 6,5 miljoen per 30 seconden) voordat hij verleidelijk aankondigde dat het geluk de stoutmoedigen begunstigt?

Ja, nou, die advertenties zien er achteraf niet zo slim uit, maar Binance was er niet bij betrokken – zoals hun CEO Chengpeng Zhao (CZ) onlangs opmerkte toen concurrenten zich inspanden om werknemers te ontslaan.

https://mobile.twitter.com/cz_binance/status/1537013824666095617

Dat is ook het topje van de ijsberg. Ik ben momenteel in Miami en ik liep een paar minuten geleden tijdens mijn lunchpauze langs het huis van de Miami Heat. Traditioneel bekend als de American Airlines Arena, werden de naamrechten vorig jaar gekocht door FTX in een recordbrekende deal van $ 135 miljoen. Dat zou je tegenwoordig de helft van de crypto-wereld kunnen kopen.

Als het crypto-gedoe niet lukt, kan ik misschien fotograaf worden. Ik kreeg bijna het FTX Arena-bord erop zonder dat de palmbomen het blokkeerden!

Maar kijk wat er nu gebeurt. Ze hebben 100 basispunten van hun vergoedingen verlaagd en de hele industrie heeft het erover. Ik heb net een halve middag besteed aan het schrijven van een verhaal over een totaal niet-verhaal. Je hebt er net vijf minuten over gedaan om het te lezen (misschien ligt dat deels aan mij, het spijt me). Dat is tijd die we niet terugkrijgen, maar het is ook gratis reclame voor CZ en Binance. Om nog maar te zwijgen van het standpunt van CZ destijds dat het onverantwoord was om zo vrijelijk te besteden aan SuperBowladvertenties.

https://mobile.twitter.com/cz_binance/status/1489458510312005639

Slimme mensen doen soms slimme dingen. Dit is er een van. En de advertentie gaat verder, waarbij CZ de toekomst van zero-fee Bitcoin-handel aan het publiek overdraagt.

https://mobile.twitter.com/cz_binance/status/1545506631684866049

Hoe dan ook, laten we hopen dat ik morgen iets nieuwswaardigs heb om over te schrijven. Wat nog belangrijker is, laten we hopen dat ik de bes-naar-banaan-verhouding goed krijg in mijn volgende smoothie, want vanmorgen was zwaar.

Alsof bearmarkten al niet moeilijk genoeg waren

Het bericht Binance spark wash trading bonanza, maar het maakt allemaal deel uit van hun plan verscheen eerst op Invezz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*